Sunday, October 31, 2010

Beef Mix Vege


Lunch arini i wat menu yg sihat, budak2 pun suke coz ada various of colorful vege:). Kami ni jarang nak makan daging, tp skali skala kna makan juga sumber zat besi dari daging merah ni kan, bagus utk tambah darah dlm badan kita:)

BAHAN :

Daging 350gram (hiris)
Bawang Putih(hiris)
Bawang Merah(hiris)
Halia(hiris halus)
Toasted sesame oil
Kicap cair & pekat
Oyster sauce
Baby corn
Carrot
Capsicum
Tomato
Cili merah(hiris)
Black pepper

First, gaul daging bersama bawang putih + halia + toasted sesame oil + black pepper & perap selama 30 minit. Then, panaskan minyak, goreng daging hingga masak. Masukkan kicap cair + kicap pekat + oyster sauce & sedikit toasted sesame oil. Kemudian masukkan bawang merah + carrot + baby corn + capsicum + cili merah. Tabur sedikit black pepper dan lastly masukkan tomato.

2 comments:

Lady of Leisure said...

sedapnya, colourfull lak tu.. hehe lagi satu daging merah ni panaskan badan gak kan, sejuk2 kat sana elok gak makan daging... kalau husband kami dia suka sangat daging goreng kunyit or daging blackpepper/goreng halia.. hehe

~ Mamma Olyn ~ said...

ha btol,mmg lain rs,panas ja dalam badan kita..kat cini dging kambing lg murah dr beef, tp kmi xbiasa g nak mkn, tp mmg rs panas bdn bila mkn dging kambing..klu g makan rumah tebuka/dinner kat cini kebanyakkan wat dging kambng, sup kambing, gulai kambing, hehe sma la cam hubby kmi, suka goreng kunyit, mkn gan nasi kosong ja, suka mkn kering2.hehe tp hubby kmi ni prefer ayam..sukee btol gan ayam..hehe:)