Thursday, October 21, 2010

Bolognese Spaghetti
















Lunch arini ala Western, atas permintaan Hubby tercinta "Yang, abg tringin nak makan spaghetti Yang masak.." ahaks, slalu i wat jarang tabur cheese, tp kali ni mmg sentiasa tersedia cheese, kat cini murah ja Mozzarella cheese ni. Senang je resepi ni turun temurun ms zaman i study dulu, slalu klu masak satu kuali besar tu ble makan 2 hari 2 malam...hehhee, ..tringat Zee best friend i ms kat PTPL dlu..:)





BAHAN :

Spaghetti 1 bungkus
Minced meat (1 kg)
Olive oil
DOLMIO tomato pes @ PREGO
Halia (1 inci)
Bawang Jepun(1 labu)
Bawang Putih (3 ulas)
Button mushroom
Carrot (slice @ cube)
Tomato (additional)
Garam / Black pepper / Oregano
Mozzarella cheese

Rebus spaghetti (masukkan beberapa titik minyak + garam). Than blend (halia + bawang jepun + bawang putih + sedikit air), tumis bahan yg diblend. Masukkan daging cincang & biarkan sehingga daging masak. Kemudian masukkan tomato pes. Tambahkan sedikit garam, black pepper, oregano & masukkan skali carrot, diced tomato + button mushroom. Hidangkan bersama Mozzarella Cheese @ cheese powder.

4 comments:

Lady of Leisure said...

kami rasa kami ingat masa pi beraya dulu pernah try ampa punya spaghetti ni.. sedap.. :)

~ Mamma Olyn ~ said...

hehe..btol2, thanks, try la, senang ja resepi kmi ni:) mmm sejak menjak jd hf ni asyik makan ja,huhu rs berat semcm ja ni:)

Lady of Leisure said...

hehe takpe, makan selagi ada selera, kami tgk olyn selim melim, kami ni kene diet tapi susah la, bila hari2 masak and kita masak apa yang kita suka makan, lepas penat masak mesti nak makan sepuasnya kan hehe... :)

~ Mamma Olyn ~ said...

Isshh xda la..Kmi ni da beranak 2 x huhu,tu kna maintain lbih ckit..klu ikutkan hati balun ja pa dpn mata..tp btol tu shaila, mkn slagi ada selera, nnti sakit xble mkn pa dah..:)