Tuesday, October 26, 2010

Ayam Merah ala Pattani


Ni favourite Hubby i, suke sangat gan nasi ayam merah, setiap hari dia beli kat Kedai Hajjah Hasmah tu. So i decide nak blajar cam ne nak wat, nampak senang je rupanya ada secret ingredient, klu main tumis ja rasa xsama tau, rupanya dorg guna sos masak merah. Ada jual di Padang Besar, satu botol besar tu baru RM 2..hehe murah kan! Cuba la resepi di bawah ni..



BAHAN :

Minyak Bijan
Ayam dada(dipotong dadu)
Halia(hiris)
Bawang Jepun(hiris)
Bawang putih(hiris)
Sos masak merah
Sos tiram
Sos cili
Cili capsicum
Carrot
Baby corn
Black pepper
Garam

First, gaul ayam + garam dan goreng di dalam minyak yg panas & kemudian masukkan halia + bawang putih. Dalam masa yg sama, mix sos masak merah + sos tiram + sos cili dlm mangkuk dan gaul. Apabila ayam telah masak terus masukkan sos yg digaul tadi & seterusnya masukkan bawang Jepun + Capsicum + Carrot + Baby corn. Lastly masukkan black pepper dan garam secukup rasa. Hidang bersama nasi panas.

5 comments:

Lady of Leisure said...

sedapnya makan ngan nasi putih ni kan.. kalau balik perlis nak kene pi padang besar la carik sos tu... olyn dok sana sejuk2 cuaca, pastu makan masakkan pedas2 mcm ni mesti sedap kan..ehehe

Bibi Intan Suraya ~Tulip~ said...

akak, camana akak dapat sos masak merah tu? ada ka kat UK? saya memang masak daging merah pakai sos tu, kalo kat sana nanti, taktau nak p cari mana....ka akak bawak dari perlis?? hehee

~ Mamma Olyn ~ said...

Mmg slalu msk benda2 pedas, sejuk btol sementara nak biasa, abis kulit mengelupas,kering mcm tgn org tua2..hehe mmg panas badan bila mkn makanan pedas ni:)

Bibi g beli kat padang besar, sini xda, even kicap pon ssh nak carik, kat area sheffield ni ada satu je kedai pakistan jual kicap brand msia, tu pun kak xjumpa2 lg, stok xda kot. Kat Tesco da gak kicap tp len la rasa:( Ms nak mai, satu beg besar tu kmi bw makanan kering sj2, termasuk la 3 botol sos merah ni, 1st kmi nak pos, tp bla cek kat pjabat pos, byk brg xle pos(CTH: makanan kering serbuk,kek,kuih raya,serunding,kicap,sos) tp kmi da beli pack semu da, so transfer msk dlm beg, bw trus..hehe, jgn lupa IKAN BILIS,UDANG/IKAN KERING, CILI KERING/ASAM KEPING bawa skali, xda kat cini:)

~ Mamma Olyn ~ said...

satu g Bibi jgn lupa bw AGAR-AGAR KERING, sini mmg xda..nasib bw, bole la mkn skali skala

Bibi Intan Suraya ~Tulip~ said...

akak, nak sangat mintak tolong kat akak. hope sangat akak dpt email bibi di bb.intan.suraya@gmail.com, saya nak mintak senarai barang2 makanan yg saya nak kena bawak la kak...

saya ni tak reti makan roti2 omputih ni hehehe. saya memang akan masak je la..tapi tu lah haritu saya ada pos barang, rupanya serbuk2 apa tak bule, abis saya selongkar buang pulak...

cabai kering akak bawak?? lepas kastam ekk?

please sngt, nak mintak akak email saya ok ;) tq tau