Friday, October 22, 2010

Gulai Ayam Pekat


Teringin nak makan benda panas2, bole panaskan badan, rasa jari jemari ni da sejuk mcm ais, suhu dlm rumah 13 C...mmm x winter lagi ni. So, i decide nak masak gulai ayam, resepi klasik mama i yg tercinta, kuah mesti pekat. Lets go to the ingredients ....


BAHAN :

Isi @ Peha Ayam
Olive oil
Bawang merah / bawang putih
Halia
Santan *i guna santan dlm tin / santan serbuk segera
Rempah kari ayam *cap Alagappa’s
Ubi Kentang
Tomato
Cili
Garam secukup rasa

Tumis bawang merah / bawang putih dan halia. Sebelum tu, serbuk kari Alagappa’s digaul bersama ayam & perap beberapa minit. Then, bila bahan yg ditumis naik bau, masukkan ayam yg diperap tadi. Kacau sehingga naik minyak. Kemudian masukkan santan, kacau sebentar & masukkan ubi kentang. Tambahkan garam secukup rasa n lastly masukkan tomato + cili.

5 comments:

Lady of Leisure said...

wahh sejuk2 tu kalau makan kari ayam pedas2 mcm ni best kan. kalau kami sure makan bertambah2 hehe.

Lady of Leisure said...

ops lupa nak bgtau, kat blog kami ada tag untuk ampa.. hehe.. :)

~ Mamma Olyn ~ said...

btol tu, mmg tambah 2 pinggan nasi hehe... mcm mna nak wat tu?..kmi try la dlu:)

Lady of Leisure said...

Hehe tag tu nak buat senang je ampa cuma copy keseluruhan tag pasal makanan tu kat blog kami then ampa paste kat blog ampa, delete jawapan kami then isi ngan jawapan ampa.. Done. :-)

~ Mamma Olyn ~ said...

hehe..tq, da siap:)