Friday, October 8, 2010

MH - MALAYSIAN HOSPITALITY - PART 3


"World's Best Cabin Staff"..they deserved the award!
Kami berlepas dari KL ke Amsterdam jam 11:55 pm 26 September 2010. Semuanya berjalan dgn lancar except one thing... kmi realise seat yg kami book xseperti yg dijangkakan, ms nak book seat mmg kmi da request line tengah & dekat dengan toilet coz we have kids, tp trip kali ni mmg full seat, ada group mat saleh nak balik London lepas vacation kat M’sia, kebetulan kami satu-satunya Malay family yg ada dlm flight aritu & 3 org student MARA, yg lain semua mat saleh & ada 3 family wit their babies. The problem is, seat kami berbeza-beza, seat i blakang skali, line tengah, seat hubby n Aqil depan skali, dekat gan Business Class...jauh tuu..mana ble, kami da request seat so it should be any problem, susah klu duduk jauh 2, klu kejap xpe,masalahnya 14 jam ! We both usually co operate in handling our kids, so kami xble nak duduk separate. Then, salah sorg pramugari yg cantik tegur kami, “ yes, sir can i help u”...So, kmi cete la problemnye & dia pun panggil sorg g pramugara, rasanya ketua cabin crew. So skang kmi berempat da jd tumpuan, semu org da stat tengok kmi semacam je, hairan agaknya knapa kmi still xduduk g even ada seat di depan mata, klu dorg perasan hanya ada 2 seat je, satu seat g ada kat blakang, tapi i x jenguk langsung seat i kat blakang tu, punye la nak duduk skali :)..
Tak sampai 5 minit, 2 org pramugari dtg dari cabin depan n try to solve the problem (dorg tgh cari seat yg bole replace gan seat kami) then dorg jumpa satu seat kosong n sebelah tu ada 1 couple mat saleh, dgn sopan nye dia minta couple tu pindah duduk di seat Hubby & Aqil n automatic kmi da dapat 3 seat sebaris n guess wat, toilet btol2 di depan mata..hehhe. Alhamdulillah, dapat juga duduk sama2..Lega bla da ble duduk, Aqil & Aiman pun xmeragam sangat, lagipun mmg timing kna sangat, its bed time!
I plak xsabar2 nak tunggu supper meal, hehhee :), tp tula jam 2 am br nak hidang, so sempat la kmi tidur dlu. Tepat jam 2 am, tekejut Tuhan saja yg tau, mana taknye ada sorg pramugari dtg kejutkan i nak tanya menu apa utk supper, ada Chicken Briyani Rice dan Fish & Potato..mmmm yummy, i bab makan no problem, org kejutkan dr tdo utk makan bla2 pun i sudi...ahaks.. so i choose Fish & Potato n Hubby try Chicken Briyani Rice, tp lupe amik pic, ni Hubby amik ms i tgh melahap, org lain semu nyenyak tido....hahhaa.


Tp i perasan satu benda la, knapa only i & Hubby je yg makan, org lain semu tido n pramugari/pramugara ni xkejutkan dorg pun..mmm..
Once again, jam 4:30 am dorg dtg kejutkan kami lagi, kali ni menu Nasi Lemak Sambal Udang dan Omelette with Cheese.. masa ni Aqil & Aiman da pun bangun, so kami order 3 hidangan,1 meal Nasi Lemak Sambal Udang & 2 meal Omelette with Cheese..






* Tis is my breakfast - Nasi Lemak Sambal Udang *


* Aqil is enjoy watching Monster Inc movie *



...and still kami adalah org pertama yg makan dlm cabin tu, n guess wat org len hanya dihidang orange juice or plain water before they get their bfast. Segan gak org sebelah dok tgk je kami makan, tp dorg faham, xde la yg buat muka xpuas hati, siap senyum meleret sampe i nak makan pun kna tahan coz nak senyum balik..kikiki. Tp i & Hubby beranggapan mybe coz kmi ni golongan terkecuali dr yg lain semuanya single/couple..klu ada yg bw babies pun br 5 bln ke bawah,so keje tidoooo memanjang, xkaco sangat. Jadi kmi je yg ada toddler, 2 org plak tu, boys plak tu..faham2 je la kerenahnye cam ne. Aiman mmg sepanjang masa duduk atas riba i, kebetulan little boy ni BF mamanye so mmg melekat la gan i. Aqil ada seat sendiri, dia duduk ditgh2 kitorg, Hubby i yg take care of him, nak change diaper, make a milk, feed him. So time dorg nak hidang makan kat kami ni mmg dorg bagi i makan dulu coz i riba Aiman sepanjang masa, then bla i abis makan br dorg bagi Hubby lak makan tp still we are the first person get the meal! Then bla i nak g toilet utk change diaper Aiman, masa tu jam 5 am so mmg Q la coz semua br bangun tido, nak cuci2 muka b4 bfast, ms tu la juga Si Aiman ni ‘poo poo’, terpaksa la Q gak. Lebih kurang 3 minit i line up, ada sorg pramugari ni dtg tegur i n bawa i trus masuk toilet mother & baby, yg hairannye toilet tu ‘OCCUPIED’, rupanya mmg dorg reserved satu toilet utk in case any emergency...so i nie dikira emergency ke? Mmg btol2 dpt priority klu bw bdk naik flight, concern btol dorg..nasib ada yg memahami, itulah yg dikatakan Malaysian Hospitality, kita org Malaysia berbilang bangsa ni mmg mempunyai adat & tradisi tersendiri yg xkan dapat ditempat lain, self humanity, consideration, concern, polite & helpful...thanks to all Cabin Crew during our trip from KL to Amsterdam on MH 016..

1 comment:

ozu said...

kak olin... aiman mmg photogenik.. seyes kak olin...