Thursday, October 28, 2010

Ayam Kunyit


Ni resepi dari MIL, klu setiap kali dinner kat umah dia mesti masak ayam kunyit ni. Sedap makan gan nasi kosong panas2, ble tambah 2 pinggan nasi. Cucu dia, Aqil mmg suka makan ayam kunyit ni coz carrot its his fav & MIL akan letak banyak sangat carrot, so dia kutip carrot sampe abis then baru makan nasi gan ayam..kikikiki. Tapi i upgrade skit resepi ni ikut selera i, hehe tringin nak makan pedas :) Jom tgk resepi !

BAHAN :

Isi ayam
Sunflower oil
Bawang Jepun
Serbuk kunyit
Carrot *usually MIL letak bersama kubis bunga
Black Pepper
Cili padi (hiris @ ketuk)
Garam secukup rasa

Gaulkan ayam bersama serbuk kunyit & garam. Panaskan minyak, masukkan ayam yg diperap & goreng hingga masak. Then masukkan bawang Jepun + carrot serta tambahkan black pepper. Last skali masukkan cili padi ( cili kat cini sangatlah pedas, usually dorg amik dari Timur Tengah)

2 comments:

Lady of Leisure said...

sedap2 ni.. hehe.. kami pun suka ayam goreng kunyit, pastu letak cili padi banyak2.. cili2 tu habis kami makan... kadang2 sampai cherry berry asyik masuk keluar bilik kecik heheheh

~ Mamma Olyn ~ said...

ha btoiii..hahhaaa,kmi kutip semu cili tu n picit2 dlm nasi kosong,fuhh terasa kepedasan nya..hehe