Monday, November 29, 2010

Ayam Goreng Rempah


Menu lunch arini, sedap makan gan nasi kosong panas, bertambah2 sedap makan panas2 di musim sejuk2 nih..haha

BAHAN :

Ayam peha @ dada (Cuci & tos)
Olive oil
Rempah kari @ Beriani 2sudu
Serbuk cili 1sudu
Serbuk kunyit
Kentang (potong dadu, rebus hingga empuk & goreng garing)
Bawang merah 1biji (hiris)
Halia + bawang putih (tumbuk halus & perap gan ayam)
Bunga lawang
Kulit kayu manis
Garam
Sedikit air
Daun bawang(additional)
Sedikit perasa

First, perap ayam gan bawang putih + halia yg ditumbuk halus selama 30 minit. Kemudian, goreng kentang yg telah direbus empuk. Setelah siap, tumis bawang merah + kulit kayu manis + bunga lawang hingga naik bau. Gaul ayam dgn serbuk kunyit + garam & masukkan ayam dlm bahan tumis tadi. Goreng hingga kekuningan. Then, masukkan serbuk cili + rempah kari dan gaul rata. Masukkan sedikit air, tambah perasa makanan jika perlu. Lastly masukkan kentang yg digoreng tadi dan gaul sekejap. Hidang dgn taburan daun bawang. Siap:)

2 comments:

Lady of Leisure said...

hehe you know how much i love kari kari ni kan.. sedap makan dengan nasi putih panas2 ni kan.. lelebih lagi sejuk2 kat sana.. :)

mamma olyn said...

yaaa, i know, patut kna letak dlm pinggan besi ni..hehhe:)