Saturday, November 20, 2010

Rich Chocolate Cake


Resepi ni i amik dr Great Lydia... kek sangat lembap & chocolaty..hehe, tat y i bagi nama 'Rich Chocolate' coz i guna dark chocolate utk topping kek ni. Tak percaya? Try wat, sure jadi punye!

BAHAN :

Self raising flour 2cawan (3 kali ayak)
Butter Lurpak 160gram
Gula halus 1cawan
Telur gred A 2biji
Esen vanilla 11/2sudu teh
Serbuk koko 1cawan*
Nescafe 1sudu teh*
Gula halus 1/2cawan*
Air panas 1/2cawan*
Susu cair 1cawan*

(* : Disatukan hingga menjadi pes coklat)

Untuk Chocolate Topping :
Cooking chocolate 1 bar(Dark Chocolate)
Whipping Cream 100ml
Butter 1sudu
Strawberry & bubble chocolate (additional)

First, panaskan oven pada suhu 175C. Then, pukul butter + gula halus hingga putih. Masukkan esen vanilla dan telur satu persatu hingga adunan gebu. Perlahankan speed, masukkan tepung berselang seli dengan pes coklat hingga habis. Gaul hingga rata dan sebati. Tuangkan adunan tadi dalam tin kek. Bakar dalam oven selama 45 - 50 minit.

UNTUK TOPPING : Masukkan coklat masakan dan Whipping Cream dalam mangkuk tahan panas. Cairkan secara double-boiler, bila semua larut, matikan api dan masukkan butter dan gaul rata. Biarkan suam dan boleh tuang atas kek coklat yg sejuk tadi.

4 comments:

Lady of Leisure said...

sedapnya bebetul nampak rich dia punya chocolate hehe.. makan dengan strawberry mesti best kan coz chocolate manis and strawberry masam, so the compliment each other.. heee tengok olyn buat cake ni buat kami tak sabar nak beli mixer hehe.. semua resepi cake ampa best2.. :)

mamma olyn said...

thank u dear:), kmi xsabar nak tgk ampa wat kek lak..hihi, mesti lg sedap & creative:))

momochan said...

macam mana kek tu nampak tak comot ek?each time momo buat kek bila time nak hias mesti comot.

memang tak kreatif agaknye momo ni.uhuhu

~ Mamma Olyn ~ said...

Momo.. akak pun br blajar tp yg penting topping tu kna wat betul2, klu terlalu cair mmg senang comot, try ikut exactly amount dlm resepi..mesti jadi:)