Wednesday, November 24, 2010

Strawberry Mini Muffin


Oopss.. baking lagi:). I tgk ada lagi baki strawberry, xbole tahan lama nnti rosak. I ingat nak wat plain vanilla muffin ja, tp terrr..cipta muffin strawberry la plak, semu tu bermula dari adunan yg basic tp boleh diolah kedalam pelbagai jenis bentuk, rasa mengikut citarasa masing2, wahhh, da pandai bagi hujah pasal baking yea mama nie..haha, mama baru belajar, so sedikit sebanyak i share la pe yg i tau k:).

BAHAN:

Butter Lurpak 150gram
Tepung gandum 1cawan
Baking powder 1sudu teh
Gula halus 1cawan
Telur gred A 2biji
Full cream milk 1cawan
Vanilla esen 1sudu teh
Strawberry emulco 1sudu
Fresh strawberry 1cawan (potong dadu kecil), beberapa biji utk hiasan
Coklat emulco (additional)

Firstly, masukkan tepung + baking powder, ayak sebanyak 2kali. Dgn menggunakan mixer, pukul butter dan gula hingga gebu. Kemudian, masukkan telur satu persatu dan masukkan vanilla essence + strawberry emulco. Seterusnya, masukkan tepung berselang seli dengan susu (tepung mesti last skali). Then, off mixer dan masukkan strawberry yg dipotong dadu, gaul rata. Masukkan adunan ke dalam acuan muffin yg digris dgn butter(i guna silicone mould). Masak dalam oven selama 30 minit pada suhu 170C (bergantung pada oven masing2). Gunakan kaedah mencucuk lidi di tengah kek/muffin, jika lidi bersih menandakan kek telah masak..MOIST & FRESH FROM OVEN, LETS TRY!

* Hanya masukkan adunan 1/2 ke dalam acuan muffin utk jadikan mini muffin yg cute:)



* 'Hehehee..tis is mine'.. *


* 'Mmmmm...its yummy mama'...he juz love it:) *


* Xsabar2 nak makan, tis 2 kid tunggu je dpn oven sampe muffin ni masak tau, i sempat sejukkan 15minit je atas tray, nangis2 nak makan muffin cute ni, mamanye sibuk nak hias2..haha *

5 comments:

Lady of Leisure said...

Bestnya mama dah makin power baking...! Comel muffin ampa ni hehe.. And the strawberry looks so good.. Kat sini Strawberry tak fresh huhu.. By the time bawak balik rumah dah lebam2 hehe..

mamma olyn said...

Hehe..wat kecil kecilan ja, nak bagi depa dua mamam..hehe, sini freshhhh sgt, yela ditambah dgn cuaca sini, lagi merah/juicy buah tue:) BTW, td kmi g medical check up, otw balik, ada SNOWWWWW turun!!! spatutnya ujan, tp suhu rendah, so dia jadi debu2 cam asap rokok..rupanya snow..haha jakun!

Lady of Leisure said...

wow bestnya.... snow dah turun.. mesti cantik kan snow tu jatuh melayang-layang.. hehe.. terasa nak terbang pi sana tumpang tengok pemandangan hehe... :)

Bibi Intan Suraya ~Tulip~ said...

hai akak ;)

tererlaaa akak ni masak2....hope dpt guna resepi2 akak nanti....hehe...wah dh ada snow ye...cni belum lagi, jakun jugak nak tgk snow nii hehehe...

pak gendoet said...

Jual aneka barang ONLINE.

bisa di pilih mana yang pingin di order.

http://bantalsilikon.com
http://kopiluwakliar.com
http://marinirseo.com/
http://bumbupecel1.blogspot.com/

http://bantalsilikon.com
http://kopiluwakliar.com
http://marinirseo.com
http://bumbupecel.com
CP : 085-635-945-40