Saturday, November 6, 2010

Chocolate Peppermint Cake


Da lama i dok belek2 kek Mat Gebu ni, cuba g tgk, mnarik btol, tgk saje la kaler hijaunye, menusuk kalbu..hehe, so i try wat last week...hhmmmm not bad, thanks to Mat Gebu, cuma 2 perkara yg xbest :-

1-kaler hijau jd kaler kuning, i guna coloring food from Asda, mmg xmenarik tp kan i da kta entry2 lps, dorg ni semunya semulajadi, coloring food pon amik dr natural source tau, tat y kaler xcantik, huhu

2-i guna tin 24'..hehe, ada satu je tin cake, mama br blajar so beli satu dlu, so jadi la kek yg 'pendek', tp still sedap tau, mmm Hubby yg kata..hehe

Cukup2 je timing Mat Gebu bagi, nasib i xterlepas pandang, klu x mmg hangus kek peppermint i nie, satu lagi tips Mat Gebu "Apa2 tin kek kaler hitam jika digunakan, suhu perlu diturun kan kepada 15C atau 20C dari suhu yang disarankan pada resipi, ini kerana tin hitam kadar resapan haba ada lebih tinggi" ..hehe


BAHAN :

Lurpak Butter 150gram
Self raising flour 150gram
Telur 3 biji (ambil 3 kuning dan 2 putih sahaja)
Gula 120gram
Susu segar 25ml
Serbuk koko 1sudu besar*
Coklat emulco 1sudu teh*
Esen vanilla 1sudu teh*
Air panas 3sudu (*disatukan dan kacau hingga menjadi pes)
Pewarna hijau
Peppermint flavour

First of all, panaskan oven pada suhu 175C. Putar mentega hingga gebu. Kemudian, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Dalam mangkuk yang bersih dan kering, masukkan gula & telur dan putar hingga pekat, guna kelajuan tinggi. Perlahankan kelajuan, masukkan adunan tepung sedikit demi sedikit hingga habis, putar sebati, then masukkan fresh milk. Putar hingga sebati. Bahagikan adunan tadi kepada 2 bahagian. Satu bahagian dimasukkan pes coklat & satu lagi adunan dengan warna hijau dan perisa pudina, kacau rata. Alaskan tin cake dgn butter dan sudukan 1/2 sudu besar adunan coklat, kemudian letak 1/2 sudu besar adunan peppermint, berselang seli hingga habis. Bakar dalam oven selama 50 - 1 jam. Hidangkan bersama double fresh cream..haha jgn diet arinie:)



-Google source-

2 comments:

Lady of Leisure said...

resepi CMG memang tak pernah mengecewakan kan.. hehe... sedap sangat2 nampak.. cantik pulak tu dengan buah2... pic last sekali tak leh tahan tol, nampak cream tu perghh... hehehe

~ Mamma Olyn ~ said...

Hehe..btol2, mmg xmengecewakan! kmi dok tunggu ja bla ble makan cream tu, haa ni br sesuaii, punah habis diet slagi xabih kek tu..kikii