Friday, November 12, 2010

Puding Karamel


Mmm..makin hari makin sejuk, tp snow xturun2 lagi..so, i tringat nak wat puding memandangkan ada balance susu cair dlm peti ais. Actualy, xpayah masuk dlm peti ais pon xpa, dlm situasi cam i ni la(kat M'sia jgn wat cam2, sampe sok pagi xsejuk), tp xsabar nak tunggu, so masukkan juga, so hasilnya beku la gula hangus i tu, hahaha.. nasib menjadi gak, yg penting puding tu sedap! Ada perasa, bau wangi esen vanilla...hehe

BAHAN :

Gula 1cawan
Serbuk agar 2sudu
Air 600ml
Air untuk karamel 4sudu
Susu cair 1cawan
Esen vanilla 3titik
Tepung kastard 1sudu

First, masukkan gula dlm periuk dan biar hingga berbuih dan bertukar warna coklat, then masukkan air 4 sudu besar dan masak sekejap. Berhati2 yea:). Tuang gula hangus dalam bekas untuk puding. Then, dlm mangkuk yg lain, campurkan tepung kastard + susu cair + esen vanilla, gaul hingga tepung larut (klu xlarut, tapis). Dalam periuk asing, masukkan serbuk agar + air + gula, masak atas api sederhana hingga mendidih dan masukkan bancuhan tepung tadi. Masak hingga semua bahan larut dan pekat. Tutup api, tuang bancuhan pekat ke dalam bekas puding yg ada gula hangus tadi. Biar sejuk sebentar & masukkan ke dalam peti ais. Serve chill..mmm sedap!

2 comments:

Lady of Leisure said...

Ni puding fav kami dengan husband ni hehe.. Dia ala2 creme brulee gitu.. Sedap makan sejuk2 kan.. Bila snow turun? Mesti makin sejuk sekarang kan..

~ Mamma Olyn ~ said...

iya..hehe, sedap mkn sejuk2, kmi yg tgh sejuk ni pon tringin:). Snow xturun g, hmmm kmi ni dok tunggu tetiap pg bgn trus buka curtain, tp xda pon. tp makin hari makin sejuk, klu mlm, suhu paling rendah pon 2C, klu negatif br turun snow..