Monday, November 22, 2010

Salmon wit Lemon Buttery sauce


Hrrmmm..i dok terpiki2 pe la i nak wat gan salmon fillet ni.. actualy i xberapa gemar sgt ikan salmon ni, rasa semacam pon ada, tp khasiatnye mmg xle dipertikai:). So, i decide nak wat simple dish like tis:). Klu nak makan ala2 Western, makan cam tue je la(klu i xcukup tue), tp da lumrah anak Melayu, jamah dgn nasi panas2 la br best..Tgk tajuk masakan cam sedap kan? Yea...mmg sedappp! 2thumbs up ! Yg xgemar salmon pon ble jadi favourite..haha, i la tue, so lps ni nak beli lagi la salmon..hihi

BAHAN :

Ikan salmon 2keping fillet(cuci & potong 3)
Olive oil
Tepung gandum
Garam
Black pepper
Butter 1sudu
Lemon jus 2sudu
Air 5sudu
Sayur (baby corn/carrot/peas etc)

Firstly, gaul ikan yg dicuci dgn tepung gandum dan goreng, masukkan sedikit garam & black pepper, balik balikkan ikan supaya masak sepenuhnya. Kemudian, angkat ikan/toskan, jgn padamkan api sebaliknya terus masukkan 1 sudu butter + lemon jus + air. Masak atas api yg perlahan, kacau hingga agak pekat. Siap. Hidangkan ikan bersama sos butter lemon tadi:)

p/s : sesuai untuk hidangan candle light dinner...hehe

4 comments:

London Stay said...

sedap! baru jumpe ur blog. n byk recipe2 esp yang baking2. good job dear!selamat menjadi perantau :)

-LyNn-

mamma olyn said...

Thank u Lynn, pleasure to meet u:) Try la resepi baking2, senang2 je:)

Lady of Leisure said...

Hi olyn kami otw balik kl from perlis ni hehe menyinggah masuk blog ampa jap.. Wow salmon sedapnya.. Kami dua org memang peminat salmon, raw salmon smoked salmon semua kami bantai hehe.. Rainbow trout suka pendek kata kami suka ikan hehe.. Sedap nampak lemon butter sauce ampa ni.. Yummy!

mamma olyn said...

Hiii!! bestnya balik kampung..hehe, dok agak da, patut sunyi je blog ampa yea..hehe, thank u, kmi xsuka rasa salmon sgt, klu g mkn sushi pon kmi xamik salmon, tp unagi makan...sodappp..haha, tp bla masak lemon ni, kurang sikit rasa salmon tu, mmm sedap la plak..hehe