Thursday, March 31, 2011

♥Blended Orange Cake


Happy sangat coz i da jumpa member kolej i.. huhu lama benar xdgr kabar, ada yg still smbg study, jd tutor, MLT terhormat di lab2 swasta & government dan ada juga yg wat lab sendiri di dapur masing2 seperti i..ngheeeee, pepun i bangga tgk member2 i da menapak step by step sehingga berjaya! Allah knows what's best for us... he knows better. Orait, arini nak share resepi dr MYResepi mmg sgt2 mudah, sesuai utk last minute preparation & pd wanita2 yg bekerja coz sgt simple & hasilnya sgt sedap, moist.. mmm pe lagi nak dikata, sgt perfect, i mmg suka klu nampak resepi mudah2 cam gini, trus on dapur .. hahahaaaa, everyone should try tis, n jgn takut nak blend sebiji oren tanpa kupas kulit tu, xrasa pahit pun, lagi sedap adela & bau wangi oren plus warna kek yg original hasil dr kulit oren tu sendiri! n one more, sesuai pd yg xde mixer, yg br jinak2 nak wat kek, try resepi ni dulu! Opss, b4 tat, pada semua warga Perlis yg dirindui esp my beloved family & friends, berhati2 dlm keadaan banjir skang ni, mudah mudahan semua selamat... kami disini sentiasa mendoakan kesejahteraan semua disana.. muuaaaaaaaahhhhh, hug & kiss from us:)


BAHAN :

Buah limau (jgn kupas kulit/ buang biji)
Minyak 1cawan
Gula halus 2cawan ~ guna 1cawan da cukup, manis2 buah
Telur 3biji
Tepung gandum 2cawan*
Baking powder 1sudu teh* (*diayak bersama)

First, cuci buah limau, potong dan buang biji dan urat putih di tengah2. Potong lagi buah limau kecil2 bersama kulitnya sekali. Masukkan kedalam blender bersama + minyak + gula + telur dan kisar hingga halus. Tuang bahan yang dikisar kedalam mangkuk dan masukkan campuran tepung sedikit2 sambil dikacau sebati. Tuangkan adunan kedalam loyang yg beralas dan gris. Bakar pada suhu 170C/ Gas Mark 3 selama 40 minit hingga 1 jam atau hingga masak.

12 comments:

Ribbon Clown said...

oh senang nyer nak wat kek nih..bookmark2x.. hehe loyang size ape ni eh mamma olyn?

mamma olyn said...

hehe..senang kan:D.. loyang saiz 9'.. mm slama ni i wat kek dok guna loyang yg sama je, tu kdg2 kek jd kontot.. haha,

Hann said...

suka betul kek yang ada rasa oeren2 nih.. Makanya nak kena cuba jugak nanti. tq for sharing

Ribbon Clown said...

oh..okay..tq..nak buat nak buat hehe

tak kisah la kek kontot, janji sedap hehe

intan morsalin said...

bestnya nmpak kek tu...ngan krim kat sbelah tu...mmm..yummy...

mamma olyn said...

Hann : Sedap2, try nnti k:)

RibbonClown : heheee.. btol2, cam mna rupe pun yg penting sodap.

Intan Morsalin : Hehee.. ngada2 letak krim tu, sedap hingga menjilat suduuuuu....

DeLancrettLurpak said...

u guna oren jenis apa? nak buat gak lah yg ni.. hehehe

Mamma Olyn ♥ said...

DLL: I guna oren sunkist, masam manissss, kebetulan lak ada tu yg trus wat..hehe, sila2 try, mudah je:D

Shu Shinju said...

salam... nak tanya..pakai minyak masak ke erk?

Mamma Olyn ♥ said...

wsalam shu shinju.. yup pakai minyak masak pe pun xpe:)

Shu Shinju said...

TQ kak... nak try buat..:)

Shu Shinju said...

kite dah buat... hihihi... try la tgk..hihi..