Wednesday, March 30, 2011

Sticky Caramel Chicken Cube


Hehe..apasal jd chicken cube plak, sbb chicken wing xde, klu guna chicken wing lagiiii sedap sehingga menjilat jari! Resepi ni i copy dr CMG, resepi asal dr K.Ayu Singapore, thanks 4 da recipe, mmg sedap & hubby suke sgt, klu ayam msk ala2 madu camgini mmg fav hubby, tetiap ari masak ini pun xpe.. huhu. I ada terbaca berita kelmarin pasal sebaran radioaktif menular di sekitar Glasgow, lebih lanjut boleh klik disini ... Hubby mmg kna g Edinburgh awal April ni, harap semuanya selamat:)

BAHAN :

Kepak ayam 12 kpg (cuci bersih dan toskan) ~ i guna dada ayam
Minyak masak 2sudu
Bawang putih 3 ulas, dititik dengan kulit2nya, tak payah kupas
Halia 1sudu (dicincang)
Sos ikan 1sudu
Kicap 1sudu
Sos cili 1sudu
Madu 7-8 sudu

First, panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang putih, halia dan kepak/ dada ayam, gaul rata dan masak dengan api sederhana selama 5 - 6 minit. Masukkan semua sos dan madu, kacau sekejap dan tutup kuali. Kacau sekali sekala hingga kepak/ dada ayam kelihatan bersalut, masak lebih kurang 15 minit. Biar hingga pekat dan warnanya bertukar perang keemasan. Angkat dan hidangkan...

8 comments:

Nieza said...

wahh memang sedap pernah buat dah hari tu sebelum pi bercuti pastu tak sempat nk posingkan ayam tu utk masuk blog..hehe nantilah buat lagi tapi memang sedap sgt akak suka ratah gitu jer.

DaZzlingLilLy said...

sedapnya...nanti bleh try..tgk time2 lapar mmg geram jer

mamma olyn said...

K.Nieza : a'ah sedap la ratah cam tu je, klu guna chicken wing lg sedap kan.. hehe

Dazzlinglilly : heheee.. lagi lapar klu tgh tgk makanan, try jgn xtry, senang ja bhn2 dia pun:D

DeLancrettLurpak said...

recipe ni la yg i carik!! tapi malas nak godek blog orang.. nasib baik you tampal sini.. I nak cuba sebab ada chicken wing dalam freezer i, heheheh
thanks dear :)

nOOrsha said...

salam...sedapnye nmpak ayam ni..:)

Intan Suhana said...

tak pernah try lg, igt nnti nak cube gak. bwg putih tu xyah kupas kulit camne ek jadinya, wondering pulak hehe...hmm, buat ratah pun sodap ni...

mamma olyn said...

DLL :hehheee my pleasure..sila2, sgt sodapp ratah cam tu ja:) i pun nak beli chic wing gak nak wat lagi:D

nOOrsha : wsalam...sila try k, senang & sedap sgt:)

Intan Suhana : aa'h mmg sedap ratah sj.. u basuh bwg putih tu then titikan, bau wangi semerbak bla lg lama u masak, madu tu akan jd karamel & salut ayam tu.. mmm nyummm

Ashikin Abdullah said...

hi Kak Olyn.

wow! sangat mengiorkan la masakan kak Olyn. mcm boleh berbau kat laptop :)

kak Olyn pekabar? lama kan tak jumpa
thanks visit blog kin :)

selamat memasak ye