Monday, March 7, 2011

Special Bombay Briyani + Daging Prunes


Menu last weekend atas request Mr Hubby, nasi briyani!!! Rasa takut gak nak wat nasi briyani ni nnti xmenjadi tp pepun kena sentiasa yakin dgn pe yg kita wat, alhamdulillah not bad tp rempah briyani Bombay yg i guna ni mmg 'kaw' pedassss, bestt sgt, sgt2 sedap:D.. Hubby i yg xmakan pedas pun ble tambah 2 pinggan nasi skali makan, mmg puas hati makan.. hehe, cuma xde pinggan besi cam Lady of Leisure, klu x lagi mantop! Mmg puas makan skali trus kenyang satu hari, esok lak br mengadap sepinggan lagi, then rasa haus sgt even da minum air, huh rempah ni mmg pedass betulll la.. Resepi daging prune i amik dr Blog Resepi, mmg cun sangat bila makan gan nasi briyani, thanks 4 da recipe:). Dalam rempah Bombay Briyani ni unik la bahan dia, siap ada asam boi sebiji2, buah pelaga, jintan manis/hitam/putih, lada hitam, badam .. actualy i pun xpenah tgk rempah briyani ni cam mna so i assume unik la coz i xpenah tau lak ada asam boi (sedapp oo klu makan skali gan jus epal..heee) dlm nasi briyani. Masa i nak beli rempah ni kat kedai Pakistan, mmg pening nak memilihnya, mcm2 jenis nasi briyani, Bombay, Masala, Pilau, Beef, Chicken, Fish, Masalaydar Sindhi, Mutton etc... huh yg mana best ni, lama gak i & Hubby dok membelek paket rempah ni, kitorg tringin nak makan cam nasi kandar pure tuuu, at last kitorg decide amik Bombay Briyani konon nye mybe ni rasa cam betui2 india mari la.. hehe, uhh hasilnya lagi best dr nasi kandar yg kami tringin sgt tu, wah ni sesuatu yg sedapp ..hehe, so next time nak try Pilau briyani:D.


BAHAN :
(Nasi Briyani Bombay)

Beras Basmathi 8cawan (cuci / tos & rendam selama 20minit)
Rempah Briyani Bombay Mix 2 kotak ( 1kotak = 4cawan nasi) -bancuh dgn sedikit air
Tomato Puree 1cawan
Air 7cawan (sukatan cawan beras)
Susu cair 1cawan (sukatan cawan beras)
Minyak 3sudu
Minyak Sapi 3sudu
Kismis 1cawan
Garam secukup rasa

TUMIS :

Bawang merah 4ulas ]
Bawang putih 3ulas ] hiriskan
Halia 2inci ]
Kulit kayu manis 1btg
Bunga lawang 2kuntum
Bunga cengkih 5kuntum


First, panaskan minyak dan minyak sapi dalam rice cooker pot then tumis bahan tumis sehingga wangi. Masukkan rempah yg dijadikan pes tadi dan gaul hingga naik minyak. Kemudian masukkan air dan susu cair. Biarkan sehingga mendidih sekejap dan masukkan beras dan alihkan periuk dalam rice cooker. Bila nasi dah mula kering, masukkan kismis. Bila telah kering gemburkan nasi menggunakan lidi / chopstick dgn perlahan supaya beras tak patah.


Resepi DAGING PRUNE boleh tgk di link Blog Resepi diatas:)


* Heheeee.. kena tunjuk pic banyak ckit, tis is my 1st attempt! *

8 comments:

Extreme PD Buggy Trek said...

sedap nmpakl nasi beryani ni..rase mcm kt bombay bikin pilem ngan hrithik roshan..hehehe

Lady of Leisure said...

iskiskisk, terliur kami tengok tawww.. dengan bunga dok berposing lagi.. hehe.. sedap kan biryani, kami suka makanan yang banyak spices mcm ni, cuma mcm ampa cakap, kene minum air banyak nak balance kan balik hehe...
nak sepinggan! :-D

~ Mamma Olyn ~ said...

Extreme PD Buggy Trek : hehe, thanks, aah rs cam dok bombay lak sambil mmnari lagu hindustannn..hihi

Lady of Leisure : meh..meh, 2 pinggan pun bole..hehe, tue la kmi ni jrg la mkn nasi briyani, mula2 pelik apsal asyik kering tekak ni, rempah dia mmg kaw2 la full of spices, ble panaskn bdn:).. alla bunga tu dok tertenggek kat situ coz tinggai 2 kuntum tu ja yg ada, yg len semu da layu, so 4 da last time kasi can posing kat nasi briyani..kui kui

intan morsalin said...

cam senang ler plak tgk mama olynn msk nsi beriani ni....sya pnah bli gak rempah nasi briani..tp smpai skrg x pnah try..tgk cara masak kat blkg pek tu cam complecated jek..tu yg sgan2 nak try...nak kna usha rempah bombay gak ni..ekeke

~ Mamma Olyn ~ said...

Intan, senang ja, actualy lebih kurang ja step cam kat resepi di kotak rempah tu, cuma dorg guna yogurt kita ganti gan susu cair, dorg masukkan skali ayam/daging tp kta wat asing, yg penting beras gan air + susu cair tu sama kuantiti, semu rempah mmg da cukup balance cuma tambah garam je. rs lebih kurang cam masak nasi minyak je.. try la ikut, mmg mudah sangat & klu jumpa yg bombay briyani ni try beli, mmg sedappp sgt:D

Nieza said...

Assaalammualaikum mama olyn...salam kenal dan salam kunjung balas..tq sudi singgah my blog. saya follow juga yer...mama dok merantau juga ke?btw sedap nampak nasi briyani tu...saya selalu pakai rempah shan juga kat sini...tapi selalu buat mutton biryani.

DeLancrettLurpak said...

nanti kami nak buat gak la nasi beriani, mmg teringin lamaaaaaa dahh.. hehhehe...

~ Mamma Olyn ~ said...

Nieza: Wsalam k.nieza, tq so much sudi singgah & follow mamma olyn:) mamma olyn dok di sheffield, uk.. eh yeke, sedap kan rempah shan ni, ni br 1st time try, nnti nak try lg la:D btw besttt sgt tgk masakan k.nieza tetiap hari dok belek2 lauk2 k.nieza... hehe
Cik Lurpak : bole2 try, mula ingat cam ssh, rupenya snang ja.. ni pon kes tringin bangat la yg sampe wat 8cawan skaligus..haha