Friday, March 4, 2011

Pizza Hut Cheese Baked Rice


Dinner last night i try wat cheese baked rice, lama dah dok tengok resepi kat MY COOK BOOK ni, best2 semu resepinya dari Suya, Helsinki:).. Actualy da 2 kali wat cheese baked rice ni br kesempatan nak upload, Hubby & my two kiddo sukaaa sgt2! I plak suka part cheese topping tu.. hehe. Tapi i de tambah bahan sedikit sebanyak utk citarasa kiddo i..hehe, maaf Suya tp resepi ni mmg besttt, terbaikk! Hubby i suka sgt, siap beli extra stok grated cheese & mushroom soup so bila2 dia tringin trus ON je coz bahan semu ada...hehehee

BAHAN :

Nasi sejuk
Isi ayam -cuci & potong kecil
Sosej (hiris & rebus)
Green peas
Sweetcorn (frozen) ~ i tambah coz kiddo i suka corn:D
Button Mushroom -hiris
Mushroom cream (tin) ~ i tambah coz nak bg 'kick' pd rasa nasi..muehheeee
Bawang putih 2ulas -cincang
Mushroom soup (paket @ tin)
Mozzarella/Cheddar Cheese grated ~ i guna Mozzarella grated
Lada putih
Garam


First, tumis bawang putih dan masukkan isi ayam + garam + lada putih secukup rasa. Bila ayam da masak tutup api & ketepikan. Gaul nasi bersama ayam yg telah dimasak tadi, then tambah button mushroom + green peas + sweetcorn + sosej + mushroom cream, gaul rata. Masukkan dlm bekas yg disediakan dan ratakan. Sapu mushroom soup atas permukaan nasi (buat cam topping) & lastly tabur grated cheese. Bakar pada suhu 200C|Gas Mark 6 selama 25 minit hingga cheese warna keperangan... Siap:D


* Sebelum.... *


* Tadaaa.. fresh from oven *

10 comments:

Lady of Leisure said...

sedapnya esp yg dah siap bakar tu... masa bakar ni mesti wangi je kan hehe.. lepas ni tau dah apa nak buat dengan nasi sejuk hehe.. slalu buat nasi goreng.. apam etc, now boleh try buat lasagna pulak.. :)

~ Mamma Olyn ~ said...

hehe.. mmg semerbak bau satu rumah,cam dok dlm Pizza Hut..hehe, tue la kdg2 buntu gak, asyik nasi grg je kan, tukar selera ckit:D

Hann said...

Salam kenal..

Wah.. Ni sesuatu yang baru untuk dicoba.. Dasyat tak rasa dia? Hehe

~ Mamma Olyn ~ said...

Salam kenal Hann.. sila2 cuba, mmg best arr, tetambah kat topping cheese tu, bg i superbb la coz i sukeee cheese..hehe,

nOOrsha said...

wow..sedapnye nampak...sungguh cheezy@!~ :)

~ Mamma Olyn ~ said...

Thanks nOOrsha.. hehe mmg chezzyyyy:D

estee_8980 said...

salam mammaolyn...
sedapnye nmpk pizza hut n agak unik coz guna nasi...
boleh cuba ni...nmpk senang je cara nk buat..hehe..
jemput singgah ke blog saya dan kalau sudi jemput jadi follower saya di : estee8980.blogspot.com
salam perkenalan...

~ Mamma Olyn ~ said...

wsalam & salam kenalan estee, sila2 cuba, mmg sedap, budak2 suka makan cheese baked rice ni, klu ada baki nasi semalam ble wat selain dr wat nasi goreng,kan:) & tq sudi jenguk blog mamma olyn & jadi follower, nnti i mesti singgah blog estee:D

eilmiah kd said...

sungguh menyelerakan.... fuhh...cheese yg bnyiak tu best...harus sedap kan kak olynn..

mamma olyn said...

ellll.. lama xdgr kabar, hihi mmg best part tpooing cheeseeeee tu..nggheeeee