Friday, March 25, 2011

Sweet Jacket Potato + Cheese + Bean


Best sangat cuaca dalam dua minggu ni, suam2 kuku gitu.. hehe, matahari pun cerah sepanjang hari.. alhamdulillah, tgk kat luar, jiran2 i da stat pakai skirt pendek & baju xde lengan da..hehe, masing2 sibuk bercucuk tanam.... mmm i bila lagi ek? semu bahan da ada cuma jiran sebelah i ni, Pam & Cliff tgh sibuk wat pagar baru... cantikk woo, kira kmi ni bertuah la dpt pagar baru free..heheeee, mmg tabik spring la kat dua partner ni, dorg cuma upah org drill nak pacak tiang konkrit, yg len semu dorg wat sendiri, siap hidang kopi & biskut kat luar.. dlm 2 minggu siap la, hubby i tetiap pagi sembang gan dorg dulu b4 g lab, nak tolong pun ari minggu la time dia xg lab... i tolong tgk je la, dok ngendap celah curtain.. hahaaaaaa, lgpun skang ni i piki 10 kali nak kuar g 'garden' i kat backyard tu, yela dorg br beli 2 ekor puppy yg sgtttt comel.. so skang ni setiap masa la dorg buka pintu blakang tu, asal i nak kuar je, 2 ekor tu tgh dok main2 kat backyard, jd bila dorg nampak i, menyalak kat i & tolak2 pagar belakang nak masuk dlm backyard i... alllllaaaaaaaaaa, xsyok arrr, klu kucing xpe la, i mmg suka kucing pun.. huhu, ms Cliff br beli puppy tu, mcm biasa ketuk pintu umah nak menyembang gan i & introduce puppy baru dia... huhuu, si Aqil ni nampak puppy waaaaaa terus nak main2 gan puppy, so i gtau Cliff elok2 la, kitorg xle pegang so dia pun faham.. huh, skang two kiddo i suka tgk puppy ni dok main2 kat backyard dorg, siap panjat2 tingkap kat pintu belakang nak tgk puppy:).. ble tgk jela kan.. ok ni dinner semalam, aik makan nie je, konon nak diet, sama je mcm makan nasi, malah kalori lebih tinggi pe.. hahaaa, btw mmg best arr wat jacket potato cam ni, nak mkn time breakfast pun ok:)


BAHAN :

Ubi kentang (any type but, Marfona is the best)
Mozarella grated cheese
Baked bean
Garam & lada hitam secukupnya
Olive oil


First, cuci ubi kentang hingga bersih & tos, lap dgn tisu hingga kering. Then, susun ubi kentang tadi dlm bekas tahan panas & sapu olive oil hingga menyaluti seluruh ubi kentang & letak garam + lada hitam secukup rasa. Then masukkan dlm preheat oven pada suhu 200C/Gas Mark 6 sehingga kulit ubi agak keperangan. Kemudian keluarkan ubi td dr oven then hiris silang di bahagian tgh ubi tadi & tabur grated cheese sebagai topping & letak baked bean sebagai topping ke-2, masukkan semula ke dlm oven & tunggu hingga cheese cair. Siap dihidang bersama salad:)

5 comments:

Nieza said...

wahh sedap ni..suka kalau bubuh cheese byk2 haha pastu tgk berat bertambah terus tak suka..hehehe btw bestnyer org kat sana dh spring...kat sini pagi tadi snowing lagi...sabar jer lah dok Finland ni..

~ Mamma Olyn ~ said...

hehehe..btol2, takut nak timbang.. huhuu, lorr ada lagi yea snow, sabar k.nieza xlama da tu, dak nak msk bln 4 ni..

MS-IntanHidayat said...

salam kenal mammaolyn,
singgah sini pulak =). thanx ye jenguk blog saya. duk kt sheffield ye, xjauh la kite hehe. actually dont know how to address you, but I assume u're older than me (betul ke ni hehe..ampun kalo salah).

mamma olyn said...

MS-IntanHidayat: tq sudi singgah kembali, tringat napolean cake tu, xg beli pastry roll lg.. heheee, tu la, dr soton ke sheffield.. sampe kesini singgah2 la yea, i lahir Dis'84.. ala xkisah, btw i slalu jd kak sbb tinggi dr org len.. heheee

norzee said...

OLYYNNNNNNNNNNNN
AKU RINDU SAMA KAMU... BILER MAU BALIK MALAYSIA???

KO DA SEMAKIN PANDAI MEMASAK LEPAS NI BALIK MALAYSIA DA BOLEH MASUK RANCANGAN MASTER CHEF.. :D

ANYWAY MISS U SOOOOOOOOOOO MUCH...
LEBIH LAGI RINDU MASAKAN KAU ZAMAN KITA BLAJA DULU... AYAM BAWANG PUTIH... HEHEHE SEDAP.. ;D