Tuesday, March 15, 2011

Bihun Sup Utara


Fuhh.. bz betul 2 ari lepas, hehe bz berjalan2, yeala cuaca best sangat, panas terik, suhu 10C, pe lagi kuar amik udara segar & pancaran matahari yg freshhh sambil ditiup angin sepoi dingin...grrrr, huh ingat xsejuk ke, sejukk gak cuma xla cam time winter lepas, klu time cam gini, ramai sungguh orang di atas jalan, time tu la ada yg nak cuci keta, bawa anak g playground, budak2 g padang main bola, yg ada pet esc doggy ble la nampak dorg main baling2 twig tu kan.. erk ngeri lak tgk doggy dorg, sama besar dgn manusia pun ada.. huh. Kami cam biasa bw two kiddo ni g playground, then singgah jap beli stok bahan mentah kat kedai Halal. Actualy i ada appointment dgn dentist pagi kemarin, i excited sgt nak jumpa dentist i coz dia kata nak wat overall scaling procedures, cam ngeri pun ada tp i tau resultnye mmg best, cam dapat gigi baru katakan.. hehe, rasa freshhh ja sepanjang masa & kejap2 g belek gigi di cermin, erk perasan sowang2! Orait, abis kisah kemarin, ni menu last week, asyik makan nasi je so tukar selera ckit.. cuma xde lobak asin je, xpe la kurangkan makan masin2, bagus gak xde.. hehe. Actualy dok selak resepi2 K.Nieza yg best2 tu, xtau nak try yg mana satu, pelbagai jenis masakan, so resepi ni dari K.Nieza, thanks a lot, izinkan Mamma Olyn berkongsi resepi disini untuk rujukan kemudian hari yea.. hehe, sedappp sgt, sllurrrrppppp hirup sup panas2 time sejuk dingin, eh my two kiddo sampe bertambah mangkuk, suka dorg hirup sup:D.

BAHAN :
(Bahan A)
1 paket bihun(rendam hingga lembut)
Serbuk kunyit 2 sudu

(Bahan B - Sup)
500 gm daging berlemak muda [potong besar] ~ i letak daging pejal
300 gm perut ~ i x letak
1 bungkus rempah bunjut
2 inci halia
3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
1 s/b lada hitam [tumbuk kasar]
1 inci kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 biji bunga cengkih
2 biji buah pelaga
2 s/b rempah sup adabi
Garam
Air secukupnya


(Bahan C - Hiasan)
Daun sup dan daun bawang [ hiriskan]
Lobak asin cincang ~ i x letak
Bawang goreng
Cili merah [hiriskan]
Limau kasturi [belah 2]

First, rebuskan bahan kuah sehingga daging betul-betul lembut. Kemudian, daging dan perut dihiriskan nipis. Celurkan bihun supaya lembut dan toskan. Masukkan bihun dan daging serta bahan hiasan dalam mangkuk dan letakkan kuah.



(Bahan D - Sos Cili) ~ i x buat
10 biji cili merah
1 bawang putih
1 s/b cuka
Garam
Gula dan air

Cara untuk buat sos cili adalah semua bahan dikisar halus dan masakkan sehingga mendidih dan pekat.


BTW, ni bawang goreng home-made, ada jual di kedai tp cam xbest je, so i buat sendiri, lagiii sedap, garing gitue. Orait, ni resepi bawang goreng i letak skali... hehe

BAHAN :

Bawang besar 4biji (kupas & hiris nipis)
Tepung gandum 1cawan
Garam secukupnya
Minyak secukupnya

First, hiris nipis bawang & gaul dengan tepung gandum hingga menyaluti kesemua hirisan bawang, tambah garam dan gaul.. make sure semua bawang disaluti dgn tepung tadi. Panaskan minyak, make sure minyak betul2 panas (guna api sederhana) then br masukkan bawang tadi, goreng bawang hingga garing & keperangan, angkat dan tos. Bila agak sejuk masukkan dlm bekas kedap dan boleh terus dimakan:D

9 comments:

Nieza said...

wahh sungguh menyelerakan ni...kalah dh bihun sup akak tu..ada cili, limau lagi memang tabik ni..hehe
memang best ler layan bihun sup cuaca sejuk ni...btw tq yer sudi mencuba. akak msk simple2 jer...msk org merantaula katakan...:D

~ Mamma Olyn ~ said...

hehe..most welcome.. tu yg lagi kick tu, ada cili merah & limau, xde dua benda tu xsyok la..:), mmg best la kak hirup sup panas2, mmg wat sup penuh periuk semata2 nak hirup balance..hehe. akak mg terer msk,tabik spring! semu best2, nak kna try mcm2 lagi jenis masakan k.nieza br ble jd pro cam k.nieza..hehe

DeLancrettLurpak said...

perhh, terbaek lahh, gigih tu buat bawang goreng sendiri, kami beli yg siap aje, hehehe...

saya mmg suka bihun sup, tapi kalau saya buat, confirm nak makan begedil.. maka dgn ini, diisytiharkan, weekends ni makan mee huun soto!! ehehehe

mamma olyn said...

Waaaaaaa...sedappp!! i pun suka sgt soto..hehhe, jgn lupa update:D. Bkn pe aritu tgk kat kedai pakistan tu bwg grg cam msk angin je..hehe, tu mengagahkan diri gak utk wat bwg grg sendiri..huhu, nangis tau hiris bwg sampe 4biji...uwaaaa

DeLancrettLurpak said...

lenkali beli bawang goreng dkt kedai cina, sedappp!!!

~ Mamma Olyn ~ said...

eh, iye.. hehhee, lorr nsib tlg gtau, kmi mmg nak p kedai cina ahad ni, tocheee:D

Nuridah said...

Salam ziarah,

bihun sup sedap buat hirup2 kuahnya kan....akak suka bihun

mamma olyn said...

Wsalam nuridah:)... aah, dok sj2 hirup kuahnye nikmat sungguh, plus tabur bawang grg garing..ehekee

noorsafone said...

salam kenal mama olyn...favourite kak noor..bihun sup ni...