Friday, April 1, 2011

Chocolate Chunk Cake


Cake ni betul2 rasa cam mkn coklat bar, very chocolaty.. asalnya ni resepi muffin tp i takut berebut xcukup coz cup muffin tinggal 6 case so upgrade jadi cake.. hahaaaa, resepi dr K.Nor, mmg mabeles! Lagi sedap bla makan panas2, chocolate chunk di dlm kek tu cair ala cheese je then ditambah lak almond chunk yg sgt2 crunchy tu... fuhh mmg kena sgt! I tabur je almond chunk tu atas kek, x letak ganache pun nnti telebih2 lak rasa chocolate tu, kek ni mcm Lava cake pun ada, cuma choc nye xcair di tgh sj, merata2 choc cair di dalam kek ni.. hoo hooooo i like! Two kiddo ni lagiii suka, dorg ingat i wat homemade chocolate, bukan kek coz slalu Aqil minta nak kek, tp kali ni dia minta nak 'chocolate crunchyyyy'.. hehehe

BAHAN :

Butter 6sudu
Bittersweet chocolate 112g - cincang
Tepung gandum 2cawan *
Serbuk koko 3/4cawan *
Baking powder 1sudu teh *
Baking soda 1sudu teh * (*diayak)
Garam 1/2 sudu teh
Gula castor 2/3cawan
Buttermilk/sour cream 11/4cawan
Telur A 1biji
Esen vanilla 1sudu teh
Coklat chips dan almond nibs secukupnya ~ utk taburan

First, dlm periuk kecil masukkan butter & 1/2 dr coklat, cairkan & ketepikan (i guna microwave 2minit/perhati hingga cair). Dlm mangkuk besar campurkan semua bahan kering, kemudian masukkan telur, sour cream atau buttermilk & vanilla kacau rata. Masukkan coklat cair & lebihan coklat yg dicincang td dan gaul hingga sebati (jgn overmix). Tak perlu risau kalau ada lump2 sikit. Masukkan dlm muffin/cake pan. Bakar dlm oven yg suhunya 180C selama 20-25 min @ sehingga masak bergantung pd oven masing2.

* Cara menghasilkan homemade buttermilk :
1 cawan susu segar + 1 sudu besar jus lemon/cuka
Kacau2 dan biarkan dlm 10 - 15 minit baru lah digunakan..
** buttermilk juga boleh disubkan kepada yogurt


7 comments:

Wattie said...

salam ziarah dan ukhwah,
menarik sangat kejadian kek ini

Intan Suhana said...

lorr, asal mammaolyn tak amik gmbr coklat kt dlm yg cair mair tu. mesti lg terliur tgk kek ni. tiap ari ade je resepi baru. rajin tul ke dapur awk ni..
oopps, salah la kite pnggil awk kakak aritu, rupenye lg mude dr kite, mude setahun =).

Mamma Olyn ♥ said...

wattie: tq sudi singgah ke sini:).. hehe hitam je kek, yg penting sedap..hehheeeee

intan suhana : tu la psal, da ngadap kami 4org, comot abis, da xsempat nak amik demo coklat cair..huhuuu, dlm umah ni dr yg kecik sampe mak pak nye kuat makan so chef amatur ni asyik duk di dapur memanjg sampe beblogging pun d dapur sambil selak resepi..huhuuu, eh xpe, lebih kurang je beza sthn..hehe

kzai said...

salam kunjung balas mama plyn..best2 menu disini..

mamma olyn said...

tq kzai sudi singgah disini.. hehe biasa2 je, masakan harian:D

DeLancrettLurpak said...

huiiiii.. tak berani la I buat cake ni!! takut!!



takut I perabih semua sensorang, hehehehe

Mamma Olyn ♥ said...

DLL : wakakkaaa.. act i pun da takut nak try, huhuuu i rs da balun separuh kek kot, erk ralit sungguh mkn smbil kunyah2 almond gitue