Thursday, April 14, 2011

Donut Ball


I wat donut ni utk snack two kiddo i petang kelmarin.. oohh they love it so much! Lepas ni ble wat lagi utk bw bekal jenjalan ke.. hehe, klu rajin nak try celup coklat.. mmm nyumm, senang je nak wat & cute sgt bla digoreng jd bola kecik2, resepi ni i dpt dr MyR (Syuhaiza), thanks 4da recipe:). Hoo hoooo two more days to go... coming soon in da next entry:D....


BAHAN :

Tepung gandum 3cawan ~ i wat 2cawan = 38 biji
Mauripan/ yis 1/2 pek ~ i guna 10g
Susu pekat 1sudu
Marjerin 2sudu
Sedikit air
Gula aising
Minyak untuk menggoreng

First, mauripan/ yis di bancuh dengan air dan ketepikan. Satukan tepung, susu, marjerin dan mauripan tadi. Uli dengan air. Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga doh menjadi cantik dan lembut. Sekiranya doh tak menjadi tambah marjerin sedikit dan uli lagi sehingga nampak cantik. Bulat2 kan doh menjadi ball dan letak diatas dulang yang telah disapukan dengan minyak supaya tidak melekat sementara menunggu doh naik. Biarkan doh dalam 10 minit dan goreng. Gaulkan donut yang telah digoreng dengan gula aising. Kalau tak ada gula aising, gula kasar pun boleh tapi di blend dulu.

6 comments:

DeLancrettLurpak said...

rajin u mendonut! i kan, dkt sini, malas nak try buat donut, sebab donut sainsbury;s adalah sedappp!! hehehe

Mamma Olyn ♥ said...

eh yeke, xpenah try sainsbury pnye, slalu beli asda mini donut 20biji=1pound.. sedap sgt, tp da abis stok, tu yg gagahkan diri mendonut tu, bdk2 ni nak mengunyah bla petang..huhu, asyik layan buah je, jemu, cian plak:)

Lady of Leisure said...

hi laling hehe.. so sorry ni baru ada kesempatan nak blogwalking.. gebu n comelnya donut, sedap kan.. untung la aqil, aiman n husband olyn, hari2 makan yang sedap2.. :)

Mamma Olyn ♥ said...

my dearest darlinggggg.... xpe2, rehat bebyk, taip slow2, bc blog slow2..nnti pening bc byk2..k, hehe tq, kna pelbagai mknan dlm umah ni, asyik lapa je..:D

Nieza said...

sedapnya tgk donut mama ni...bolat2..akak tgh sakit tekak ni nk mkn apa pun susah telan jer sakit...sabar jerlah kan...

Mamma Olyn ♥ said...

laa... cian bday girl nak demam ni... mkn dequadin ke cpat lega, mmg xsyok klu sakit tekak, abis selera mkn...huhu