Friday, April 8, 2011

Asparagus Goreng Belacan


1st time makan & masak asparagus.. not bad, sedap.. br je lps lunch nasi + asparagus grg belacan ni.. hehe, tekak melayu btoi! I dapat resepi ni dr mamiamin~MyResepi, thanks 4da recipe.. lps ni ble try lagi, i suka la.. Hrmmm xsabar nak tunggu hubby balik, mlm ni sampe la dia.. cian dia 2 hari ni asyik mkn pasta & roti.. ehekkee, xpe mlm nnti blk tambah la 2/3 pinggan pun... hahaaaa. Weekend ni kmi cadang nak g carboot kat Sheffield Arena, br stat dlm last week (setiap Ahad, sepanjang thn), tp ada jemputan BBQ la plak... hooo hooohoo best tue, da sepanjang minggu ni panas terik, rasa cam duk Msia pun ada, tp angin sejuk dingin ttp ada, tetambah klu angin kuat,lg sejuk.. xde makne nye panas terik.. isskkk iskk. So cancel la nak g carboot, next time pun xpe.. yg penting makan! Hahhaaaa.. kmi wat BBQ ni sempena farewell utk 2 family (K.Ita & Abg Mali + K.Rina & Abg Husin) yg bakal balik Msia hujung April ni.. so kitorg wat potluck la, i cam biasa mesti wat kek.. hehhe, then marinated lamb/chicken & some fruits:). Semu bahan da sedia, ingat nak stat perap ayam/daging stat malam ni, lg lama lagi sedap..nyummmm.. ok la, nie resepi asparagus goreng belacan yg superb, pd tuan empunya resepi minta kongsikan resepi dsini utk rujukan yea!


BAHAN :

Asparagus 300g - dipotong serong
Bawang putih 2-3 ulas - diketuk
Cili kering 1sudu
Sos tiram 1sudu
Nampla/sos ikan 1sudu teh
Sotong 3-4ekor - dipotong kecil ~ i guna udang
Garam ~ i xletak, da cukup masin
Minyak utk menumis
Belacan - ikut suka ~ i letak

First, panaskan minyak tumis bawang putih hingga naik bau. Masukkan cili kering dan belacan. Masak hingga garing. Kemudian masukkan sotong/ udang. Bila sotong/ udang dah agak masak tambahkan sos tiram dan nampla. Gaul sebentar kemudian masukkan asparagus pula. Sesuaikan rasa. Jika kurang masin boleh ditambah sedikit garam. Boleh diangkat dan sedia untuk dimakan.

Opss.. ni bunga tulip i br je kutip kat garden i.. ahaks, garden lalang.. hehee, ala xyah ssh2 nak bercucuk tanam, semunya tumbuh sendiri, tup..tup ada pokok tulip.. tut..tup ada daisy.. alangkah bahagianye klu cam gitu je tanpa perlu kotorkan tgn nak gembur tanah segala bagai... haahaaa, mybe tue yg specialnya musim Spring ni yea:). Actualy mood nak menanam xde g, so i trim pokok2 liar je la, jgn sampe ganggu pokok bunga yg tgh subur cantik tu.. tp tue la tulip i ni terlebih kembang la, cam terkejut tgk matahari terik 2-3 hari ni kot.. heheee,



3 comments:

Nieza said...

sedapnya asparagus tu...akak suka ler ..bubuh lak belacan tu lagi ler sedap tu..bunga tu pun cantikla..:)
p/s: nanti singgah umah ambil poskad yer..:)

DeLancrettLurpak said...

cer try steam kan asparagus tu.. pastu buat sambal ikan bilis, and letak atas tu.. sedappp!!!

Mamma Olyn ♥ said...

TQ K.nieza.. hehe, mmg lg sedap letak belaan, try nnti.. a'ah br nak singgah amik poskad..ehehee

DLL: mm selera tu mkn nasi, bole2, lg senang kan:)