Thursday, April 28, 2011

Crispy Sunquick Fried Chicken



I try resepi ni last week, not bad, rasa & bau oren gitu.. hehe, thanks 4da recipe Biduri.. last week cuti umum sempena Easter Day, sampe 4 hari cuti so kami lepak2 kat umah je, n buat aktiviti yg lama tertangguh iaitu operasi backyard! Kebetulan hari tu kami posa ganti, Maghrib kul 8.30 pm so mmg byk masa nak buat operasi kat luar umah tu.. hahaaaaa, yeaaa puas ati i, semu pakat bergotong royong termasuklah baby mama, si Aiman.. huhu, tolong angkut rumput masukkan dlm plastik sampah (even byk yg terkeluar dr plastik sampah & lagi berterabur adelah..huhu) pepun tq baby2 mama rajin & berusaha nak tolong mama cuci garden comel kita tu:). Aqil lak tolong gembur tanah & tanam pokok bawang... erkk, bole la, tp hasilnya adalah, pokok bawang yg da tumbuh elok gan daunnye telah hancurrrr akibat digodak gan tanah & penyodok.. iskkkk. Cian hubby i, sampe calar2 tgn nak buang akar pokok liar yg berduri tu, iskkk terharu i, thanks dear.. So, tis weekend i ble la tanam pokok bunga & sayur2, lama da beli biji benih tu, ni br ble menanam.. hehe




* Tadaaaaaa.... clean & clear! Sampe penuh tong sampah nak buang plastik yg penuh gan rumput/ pokok liar..huhu *


* Pokok ros yg gah tumbuh di garden kmi, xsabar nak tunggu bunga ros kembang:) *


* Pokok Blueberry yg penuh gan duri tajam.. , ada byk lg pokok ni tp i tebang semua tinggal satu ni je, bahaya la byk duri takut Aqil/ Aiman pegang:( *

Orait jom selak resepi :D...


BAHAN :

Kepak/ peha ayam (cuci & tos)

Bahab perap (A) :-

Yogurt 1/2 cawan
Jus oren/ Sunquick 1/2 cawan
Garam 1/2 sudu teh
Serbuk kunyit 1/2 sudu
Serbuk ketumbar 1/4 sudu teh
Serbuk cili 1/4 sudu teh - boleh tambah kalau nak lagi pedas

Bahan goreng (B) :-

Minyak secukupnya
Tepung gandum secukupnya
Oren 2biji - hiasan
Italian parsley secukupnya - hiasan

First, bersihkan ayam. Toreh ayam ikut arah tulang. Perap ayam dengan bahan-bahan A selama 1/2 jam atau lebih. Lagi lama, lagi sedap. Buang air. Salut ayam dengan tepung dgn cara masukkan tepung dalam beg plastik. Masukkan ayam. Tutup mulut plastik beg dan goncang-goncangkan. Gorenglah dalam minyak panas sehingga kekuningan/masak.
Hiaslah dengan parsley dan hirisan oren.

8 comments:

Nieza said...

wahh bestnyerr berkebun tu...boleh ler tanam bunga tu..ayam tu nampak sedap crispy jer nampak...mesti harum bau oren tu kan..

Mamma Olyn ♥ said...

aah, tue la xsabar nak bekebun nii..hehe, sedap2..nnti k.nieza try k:D

MommyAgharr said...

eee.. tak sbr nak tgk english garden Mamma Olyn nnt.. Ermm.. Mamma Olyn x pegi ke Royal wedding tu.. musti meriah giler kat sana kan..

Mamma Olyn ♥ said...

hehee.. nnti bla da tumbuh dgn subur, i upload prkembangan terbaru hasil berkebun yea..hehhe, xg pun, lgpun 4jam pjalanan, mesti bejuta org kat situ.. huhu, tgk tv jela, skang ni pun tgk semu tv ada rancgan ttg pekembangan royal wedding:)

CT Delima said...

Assalamulaikum Mama olyn :D

kak ct minat berkebun gak, tapi duk kat bandar macam KL ni mana nak cari tanah kan. kalau ada tu lah dalam pasu jer.. hehehe. seronok dapat tanam macam2 kan.

Resipi ayam ni nampak sedap, anak2 kak ct memang gemar makan ayam pulak tu. boleh lah cuba resipi ni nanti. tr kasih ya mama olyn :D

Mamma Olyn ♥ said...

Wsalam k.ct.. hehe iye, mmg btol,lyn asal perlis, sma la umah xde tanah, so tanam dlm pasu ja.. huhu, ha skang ni da tecapai cita2 nak berkebun sepenuh ati:) bole try nnti, sdap ada bau & rasa oren:)

AZLINA said...

Assalamualaikum Lyn...seronoknya berkebun, akak pun suka cuma kalau nak tanam ros susah nk idup. Tanam la bnyk2, akak suka nk tengok perkembangan kebun tu nnt..Ayam kt bwh tu pun, emmmm sgt2 crispy la rupa dia...mst sedap tu rasa oren.. :)

mamma olyn said...

Waalaikummusalam kak azlina.. tuela ni 1st time kmi wat xtiviti cam ni, ms kat Msia xkesempatan lgsung, sibuk memjg..huhu, eh lyn pun tekejut ada pokok ros tu, jiran lyn gtau, pokok tu jgn buang, syg.. mati2 lyn ingat pokok liar.. besar lak tu, xsabar nak tunggu bunga kembang:).. aa'h sedap ayam ni rs2 oren gitu, cuma kat sini sejuk so bla tinggal jap da xcrispy sgt..nnti try la:)