Sunday, May 1, 2011

♣ Garlic Mashed Potato wit Gravy


Sooo yummyyy! Two kiddo ni suka sgt, aritu i penah try resepi mashed potato KFC, mmg btol2 rs cam KFC nyer tp yg ni pun sedap gak, mmg ada kelainan bla rebus kentang gan bwg putih, bau wangi jee.. eheeee, thanks to MommaMia for da deliciousss recipe:D.. esok Labour day so isnin ganti cuti la, bulan ni byk tol cuti umum, stat dr Easter day then Royal Wedding day, so kmi byk spent masa kat umah & bw two kiddo ni g main bola/ jogging kat park, selain tu.. ehemmm, mamanye bz sungguh berkebun kat garden comel dia tu.. ahaks! Eeeee xsabar nak tunggu hasil tanaman i, sejak menjak cuti ni hubby dok umah so i ble la spent masa kat garden, klu two kiddo ni join abis la dia korek2 tempat i letak biji benih... skali i tgh dok fokus gembur tanah, sambil tu dorg gemburkan tempat i letak biji benih.. ggrrrrrr... kemarin i da berjaya tanam pokok bunga Wild Poppy, tomato, carrot, onion & pokok cili, biji benih cili ni i amik dr cili fav i yg panjang, merah menyala & pedas yg ble diterima akal, bkn cam cili padi kat sini ni.. haishh skali hiris bersin sampe 5 kali, tu xmakan lagi, last2 layu terus buang sbb xle nak makan:(.. hrmmm nnti i update lagi perkembangan tanaman i k, so skang jom selak resepi sedap ni:)...


* I tanam cili ni la, tahap kepedasan = mild *


* Klu thin chilies ni aka cili padi la, nak hiris pun takut tau, tahap kepedasan sampe berasap telinga! *


* Cili ni mcm sedara capsicum pun ada, alahaiii xpedas langsung, slalu ada di local supermarket, mmm bg i yg tekak melayu ni xde maknanye mkn cili xrasa pedas..huh *


* Red Wild Poppy -Google source- *

BAHAN :

Ubi kentang saiz besar 8-9 biji (kalau guna Russet potatoes lebih gebu)
Air yg cukup untuk merebus + 3 ulas bwg putih diketuk
Butter 3 sudu
Mayonaise 2 sudu
Susu segar/ fresh cream 1/2 cawan
Black pepper 1sudu teh

Bahan-bahan untuk Gravy :

Bawang putih 2ulas - dicincang halus
Black pepper 2sudu teh
Worcestershire sauce 2sudu (kite gune brand Lea & Perrin)
Kicap manis 4 sudu + 1 cawan air
Teung jagung 2sudu + dgn sedikit air (untuk memekatkan gravy)
Stock ayam 1sudu teh(kalau buat steak/grilled chicken, guna airnya lg sedap)
Sedikit minyak untuk menumis bwg putih

First, kupas kulit ubi kentang dan potong nipis2. Rebuskan dalam periuk - isi air cukup-cukup menutupi ubi dan campurkan sekali bwg putih yg diketuk. Tabur sedikit garam. Rebus hingga empuk dan toskan air lebihan.
Campurkan butter, mayonise, susu segar dan black pepper kedalam ubi kentang yang telah direbus tadi dan lecekkannya. Kalau takde potato masher, gune electric mixer/ bontot botol sos pun boleh. Lepas dah hancur & smooth, siap lah mash potato tu.
Untuk Gravy : Tumis bwg putih dan black pepper hingga wangi.(jgn sampai garing sgt..tak sedap). Masukkan semua bahan-bahan lain kecuali air tepung jagung. Masak hingga didih. Sambil kacau, tuang air tepung jagung sikit2 sampai gravy tu tak pekat, tak cair.(kalau suka pekat2, tambah lagi..ikut selera masing2)
Untuk serve, tuangkan gravy atas mashed potato tadi dan ENJOY!


Two kiddo having their dinner with 2 bowl of mashed potato wit gravy...


7 comments:

DeLancrettLurpak said...

wahhh.. buleh cuba ni! saya suka mashed potato..

anyway, kami pun bercucuk tanam gak, kami tanam cili and tomato.. hehehhe..

tapi dah naik dah la pokoknya.. benih yg kami beli tu kena letak dalam rumah dulu, lepas 6 weeks baru leh letak kat luar.. skang dah ada kat luar la.. hehehe.. tak sabar tunggu dia berbuah..

cik cek said...

Salam Dinihari....

Jenjalan singgah dapo sini lak...emmm...mashed potato...tak yah lagi beli kat KFC ke Kenny Roggers ke kan....buat seniri je...puas hati ...jimat belanja...

Rajinnya bercucuk tanam....:)

mamma olyn said...

DLL : hehehe sdap mesti try, yaya mesti suka mkn:D.. best arr ble berkebun, 1st timed bercucuk tanam ni, harap menjadi la:D.. tp tue la i trus gembur tanah dlm pot n tanam benih tu, hrmmm ble kot tumbuh ek, nak letak dlm umah.. mm i da letak pot tu atas tnh n gembur lagi...erk, rs cam terlebih gembur lak..xpe la juz wait & see..hihi

cik cek : hehe..sila2 try, mmg sedap resepi ni, klu nak yg cam kfc nyer pun i da try mmg sebijik, ada dlm list 'snack' i.. hehe, bkn pe yg bekebun tu, jeles tgk jiran2 subur btol tnaman dorg, siap berbuah2 lg..uissh pe lg , kmi pun xlpskan peluang turun pdg bercucuk tnm..haha

nOOrsha said...

ermm..nmpak sdap mashed potato tu..rase nak hirup2 gravynye tu :)

Mamma Olyn ♥ said...

nOOrsha : hehe.. mmg sedap klu hirup sj kuah nye tu, try la mmg bebaloi2...eheee

MommyAgharr said...

Uishhh.. kalo Mash potato Mamma Olyn ni.. dgn fresh cream, butter, mayonis sgala mcm nih..memang sah2 sedapp...nak plak mkn dgn Crispy sunquick Fried Chicken Mama Olyn..fuhhh..

KFC punye x sdap laa..Hehe sorry KFC

Mamma Olyn ♥ said...

ahaks... hehehe mmg takut nak nek scale, kan? berselera sungguh..haishh, try la, mmg bebaloi:D