Sunday, May 15, 2011

Splashing @ Alton Tower Water Theme Park

Weekend lepas kmi bawa two kiddo ni g mandi manda di theme park, nak mandi di pantai, cuaca 2-3 minggu ni asyik hujan la, mendung ja... matahari pun kejap2 cerah, tup..tup hujan.. huhu, ingat da frust da xjadi nak g swimming kat theme park ni, rupanya ada indoor & outdoor.. hehhe, lega, klu x mmg cancel la, kna tukar plan cam gitu. Pejalanan dr umah kmi ke Alton Tower Theme Park ni dlm 1jam 30minit, yg syoknye klu nak g jenjalan mana2 semunya bgantung harap pd GPS, so ikutttt je mna dia kata sampe la 'arrived at ur destination'.. kali ni GPS ni agak pening2 lalat sikit, 2 kali dia patah balik, dr 1jam 30 minit, jadi sampe 2jam lebih br nak sampe.. huhu, yela dia bw kmi masuk jln kampung, lorong kecik mna ntah, then naik gunung turun gunung, jln liku2 mgalahkan genting highland.. tp pemandangan sepjg pejalanannya.... cantikkk yg teramat sgt, cukup indah, speechless! Mmg la i kata jln kampung, tp bknye ada tanah merah, lumpur kotor semua tu... malah jauh lebih cantik, english country gitu, i cam nak singgah je mna2 rumah yg ada di ladang biri2/ kuda/ lembu, nak tumpang minum teh dlm cawan 'old country roses'...ahaks! Tp sayang i xsempat nak amik pic, yela terlalu asyik sgt tgk scenery tu sampe xingat nak pegang kamera da.. hahhahaaaaa. Two kiddo ni sampe tetido, boring kot cuaca lak mendung, suhu lebih kurang 10C, angin pun kuat so lg bertambah sejukkk.


* Beautiful scenery of farm house at Staffordshire *


* Pekan kecil di Stoke *


* View sepanjang pejalanan... ni ja sempat ambil *

Kami sampe dlm kol 12 tghari, mmg cun2 lapar.. heheee, kali ni i xbawa bekal, singgah beli kat Tesco je, mkn pasta tuna, roti, buah & jus. Masa masuk dlm theme park tu, sunyi semacam je, biar btoi xkan tutup kot, skali da sampe tempat car park dia br nampak keta, tp xbyk sgt.. mybe cuaca xpanas cam selalu, so ramai prefer spent masa kat umah @ indoor xtiviti.. kmi pun kejutkan two kiddo ni, pening2 lalat, ciannn.. sedap sungguh tido dlm car seat, cam dibuai2 gitu.. ehehe.


* Da sampaiiiii!! *


* Turn Aiman plak bawa keta.. hehehe *


* Tunggu abah cari parking... sejukkk, angin kuat *



* Exciteddd!! Xsabar nak pakai swimsuit la tu.. hihi *

Then bila da jalan sampe ke main entrance water theme park tu, xjauh pun dr car park tu cuma sign board xde..mm yg ada sign board 'Theme Park' & 'Golf'.. mmm, so kena la tanya pekerja kat situ, rupanya hujung skali, kira car park paling hujung skali, hehhe..


* Water Park main entrance.. xde sign board kan? *



* Indoor water park - pic google source - *

So, bla da masuk cek tiket & trus masuk g changing room, mmg best facilities kat situ, ada couple room changing, family room changing, nappy changing, feeding room, cuma tuela cam biasa toilet still xde air paip, mueheheee, mmg xkan ade punya lain la kat tempat kita ... hehehhe, tp nappy changing ada sink & paip air, ha tu yg best, senang nak dobi two kiddo ni.. hehehe. So, lps tukar two kiddo ni pakaikan baju swimsuit, trus g bahagian shower, kna shower dulu sebelum masuk water park tu, then br ble trus masuk dlm kolam.. hehe, sronok xtekata la two kiddo ni, xingat kat mama tuuu.. iskkk, syok main gan abah, so mama enjoy sowang2 sambil curi2 ambil pic & video.. ishh, ssh tol, dorg xbagi amik pic @ video kat dlm water park tu, so semu pic i amik ni kira gambar curi2 la.. hehee, nasib dpt gak best shot 2-3 keping utk kenangan.. xsenang duduk i, kejap2 sembunyi sini, sembunyi dlm beg la, lindung gan towel la... hahha, tupun 3 kali i kena tegur gan life guard, usihh dorg ni pantau btoi, bkn main, syif setiap 30 minit, setiap life guard akan rotate tempat masing2 & dorg bkn setakat duduk diam tgk kta mandi, dia jalan ulang alik, ulang alik dlm 30 minit tu utk pastikan setiap cerak tempat dia nampak so klu de silap sikit dia tiup wisel dia tu, bg warning cth jgn terjun, jgn baling pelampung.. jgn itu..jgn ini.. meuehehee.. mmg terlatih la, bgs sgt, kira keselamatan diutamakan! Bg yg bawa kanak2 usia 5 thn kebwh wajib ada adult sorg bg setiap kanak2, klu x dia xbg masuk water park tu, mmg strict tp utk keselamatan kita & anak2 juga:)...


* Splish...Splash.. Sploshhhh aiman... hihi *











Da puas berendam dlm kolam tu sambil main2 gan member2 baru, dlm kol 5.30pm kmi amik two kiddo ni kuar dr kolam, klu xsampe esok xmo balik.. huhu, then pe lagi laparrr laaaa, makan xingat dunia, cam tu la klu da berendam lama sgt, si Aiman sampe tetido lps mkn tu, siap tido dlm baju swimsuit... ishh ishh.. da lepas makan, kami bw two kiddo ni masuk nappy changing room, mandi dlm sinki sampe banjir satu bilik then salin baju, trus kuar & g cari souvenir sambil posing2 amik pic sekitar kawasan tu..









Sambil tu ada drawing section kat tepi cafe tu so Hubby layan two kiddo ni nak lukis & color kat situ sambil mamanye g masuk kedai souvenir.. hahaaaa, Aqil suka sgt tgk ada aquarium penuh gan ikan colorful comel2, ada ikan nemo, starfish & baby lobster..




* Kid section - Draw & Color - *



* Baby lobster *


* Family portrait @ Splash Water Park, Alton Tower:) *

Then da abis posing2 amik pic & layan two kiddo ni, kmi trus g cari tempat mkn yg best ckit, da janji gan Aqil nak mkn KFC, so kna tunaikan la, asyik tgk iklan menu baru, mna le tahan.. hasihhh.. KFC halal paling dekat kat Stoke On Trent, lebih kurang 30 minit dr Alton Tower Theme Park, skang ni waktu siang agak panjang, so time cam gini best g jenjalan, kol 9 malam still cerah lagi... hheheee, lgpun summer is around da corner, mmm lagi panjang waktu siang ni. KFC halal xsilap i di Stoke ni ada 2 branch je, so kmi g yg paling dekat ni kat Festival Heights Retail Park, Stoke On Trent.. kawasan ni ada outlet shopping cth CURRYS, ESPORTA Health & Fitness, Halfords dll. Di situ juga ada John Baskeyfield memorial statue (John "Jack" Daniel Baskeyfield VC (18 November 1922 – 20 September 1944) was an English recipient of the Victoria Cross, the highest award for gallantry in the face of the enemy that can be awarded to members of the British and Commonwealth armed forces. Born in 1922, Baskeyfield initially became a butcher but was called up to the army in 1942. He served with the 2nd Battalion, South Staffordshire Regiment, an airlanding unit of the 1st Airborne Division, in Sicily and Italy in 1943 before returning to the United Kingdom - WIKIPEDIA SOURCE). Selain tu, Stoke On Trent also considered to be the home of the pottery industry in England, coz asalnya tempat ni dr dulu lagi wujudnya tanah liat & batu arang so dr situ juga wujudnya kilang2 membuat pottery sampe la skrang ni:). Mmg syurga membeli belah potteries la kat sini, kebanyakkan brand potteries spt Royal Albert, Queen Anne, Royal Doulton, Portmeirion dll ada disini dgn harga yg jauh lebih murah dr tempat lain, klu di Malaysia mencecah ribu ribuan set2 pinggan mangkuk ni.. i pun da stat gila bayang tgk set2 pinggan & coffee/ tea set, teramat la cantik & sesuai klu nak wat souvenir utk sedara mara & kwn2 di Msia, mmg xtermampu nak beli di Msia.. huhu. Tp kebanyakkan potteries ni dibuat dr 'bone china' (means ada bahan b***, so kita mmg xle guna, mybe utk hiasan bole la) cthnye Royal Albert.. huhu i minat sgt 'Old Country Roses' Royal Albert tu, berpinar2 mata tgk, klu beli pun utk hiasan je la, hias dlm display cabinet kaler putih, wow cun tue! i like!


* Royal Albert 'Old Country Roses' tea set *


* Portmeirion 'Botanic Garden' Dinnerware *


* John Baskeyfield memorial statue at Festival Heights in Stoke-on-Trent *






* Dairy Milk Cadbury Krushem's ... mmm superb yummy! *



7 comments:

Lady of Leisure said...

bestnya aqil n aiman splash sana sini hihi.. eh nampak olyn makin slim la... :)

kasihredha said...

bestnya mandi manda...tak sejuk ke?

mamma olyn said...

Lady : Aghhh.. biaq btoi, kmi rs mkin tembam laaa..huhu, lma xnaik scale, takut.. huhu, hehe, depa syok sgt la sampe xkuar dr kolam tu, punya la best main air.. hehe

kasihredha : hehe, water park ni indoor so mmg xsejuk la.. ada heater rs warm, outdoor pun ada tp teramat la sejuk, kmi g tgk xsampe 10 org ada la kat outdoor tu, sejuk coz cuaca pun mendung/hujan aritu:)

Nieza said...

Assalammualaikum Lynn, apa khabar? wahhh best tu jln-jln mandi manda tu suka ler dak tecik 2 org tu kan...byk dah tertinggal n3 lynn ni nasi kuning ayam tu pun nampak menyelerakan...akan lum ada mood nk mskx2 lagi..nk rest dulu...masa kat mekah tak cukup rehat.

DeLancrettLurpak said...

Olyn, dari apa yg kami tahu, bone china skang dah tak pakai tulang b*** tu, diorg guna calf bone, so boleh la beli :-)

hot wings KFC mcm hot and spicy KFC, sedapp!!!

intan morsalin said...

sonotnya lyn ank2 kat water park...sya pon dah lama x bwk ank2 ke water park...
untung duk negara org kan..leh jenjalan .....

Mamma Olyn ♥ said...

K.Nieza : Waalaikumussalam k.nieza, alhamdulillah sronok baca e3 k.nieza, bertuahnya dpt g tanah suci:) hehe, xpa2 rest byk2, mesti penat xabis lg tu, lyn pun ni br nak stat blk blogging, xsihat br2 ni..huhu, ouh dorg suka sgt la main air ni, tu yg ble bw g water park ni, suka sgt main air sampe xmo kuar dr kolam tu.. ishh ishh

DLL : Eh yeke, kira ble beli & guna la ek, tringin sgt, tetiap ari dok belek dlm ebay, nak beli rs rugi lak klu xle guna, stakat display je.. huhu, i nak gtau member2 sini, dorg semu beli & display dlm cabinet.. xguna pun, cantik la, mesti DLL da ada set RA ni kan..kannn?? hehhe, aah btol2, i amik hot wing kfc aritu, sejibik cam kat mesia, perghh ilang kempunan:)

intan morsalin : tue la, two kiddo ni pantang nampak air, suka main, klu time mandi tu sampe xmo kuar la dr bath tub tu, nak main air, ha bw dorg g situ br puas ati.. hehe, alhamdulillah rezeki anak2 ni, skali skala intan bw la anak2 g main air, sunway lagoon pun skang da tambah mcm2 da kan, ada theme park kot.. mesti best:)