Wednesday, May 11, 2011

Plain Cheesecake wit Cranberry Topping


Hehheee.. ni la projek baking i last week & 1st time wat baked cheesecake.. mmg mantop, sedap, resepi sgt mudah.. actualy i & hubby xminat sgt gan cheesecake so i guna tin 4segi sederhana (xpasti saiz pe), so i dapat 16 slice.. mmg mudah sgt, mix kesemua benda then bakar guna teknik double-boiler, siap! Credit pd tuan resepi Biduri.. ramai yg da try resepi Biduri ni, cayala, mabeles! Aqil yg paling banyak makan, laju je, tp Aiman reject trus, dia xlayan sgt makanan yg rs masam2, topping ble ikut citarasa masing2 la, kebetulan i ada cranberry sauce so xyah la ssh2 i wat homemade topping.. hehe, cheesecake ni gebu, lembut, manis2 buah, recommended recipe for cheesecake fan!


BAHAN :

Cream cheese 250g (1 tub)
Fresh cream @ plain yogurt 200ml ~ i letak fresh cream
Jus lemon 2sudu
Tepung gandum 3sudu
Telur 2biji
Gula 90g
Filling (cranberry/ strawberry/ blueberry ) ~ additional


First, panaskan oven 170 degree/ gas mark 3. Sapukan loyang dgn butter atau alas dgn kertas minyak pun ok(oven paper). Masukkan semua bahan-bahan ke dalam mixer atau blander. Mix biar sampai jadi cream. Masukkan ke dalam loyang dan bakar selama 40-45 minit. Bole guna 2 kaedah iaitu kaedah double boiler (letak loyang kek dlm dulang berisi air panas) @ Setelah hampir masak atau selepas 30 minit bolehlah letak aluminium foil untuk mengelakkan permukaan hangus. Bila sejuk, simpan dalam peti ais semalaman untuk mendapatkan rasa cheese cake yang sedap. Then bole dihidang bersama topping pilihan & sedia dimakan:)




* Jom makan! *

2 comments:

AZLINA said...

Assalamualaikum Olyn..akak mmg takut kalau buat ciskek ni sbb mesti terrrmakan banyak..suka la sgt ciskek..emmm sos cranberry, x penah rasa lah..

Mamma Olyn ♥ said...

Wsalam k.azlina...mmg btol, lyn ponn takutt tp tringin sgt, nasib Aqil suka, so sambil2 suap tu celah mkn sikit2..hehhe.. sedap kak, try cari rs klu kat supermarket2 besar tu rs ada, rs cam strawberry pun ada, sedap la:)