Tuesday, May 24, 2011

Siakap Sweet Sour


Skali skala tukar selera, kita makan ikan pulak, kebetulan aritu i shopping kat ASDA ikan siakap saiz sederhana ni ada promotion, GBP1.80 seekor, best beli ikan kat sini esc di supermarket la, dorg siap packing, potong & buang semu organ dalaman ikan tu.. hehe, kira perut ikan semu da xde la, kira buka plastik, cuci ikan, trus lumur kunyit garam & masak! Hahahaaa..


BAHAN :

Ikan siakap 1 ekor - bersih & lumur garam + serbuk kunyit.
Bawang putih 2 ulas*
Bawang merah 1 biji*
Halia 1inci*
Sos cili 5sudu
Sos tomato 3sudu
Mix vege - rebus sehingga empuk
Baby tomato
Serai 1btg - dititik*
Bawang besar 1biji - potong bulat
Garam & Air secukupnya
Daun limau purut 2helai - optional

First, panaskan kuali dgn minyak.Goreng ikan siakap sehingga kekuning2an. Ketepikan ke dlm pinggan. Buang sedikit minyak ikan tadi hingga tinggal cukup utk menumis. Tumis bahan2 bertanda* hingga naik bau. Masukkan garam & air secukupnya utk kuah. Tunggu sehingga kuah mendidih, masukkan kedua2 jenis sos & kacau. Masukkan sayur campur yg telah direbus empuk tadi & daun limau purut. Kalau rasa kuah sedikit, bolehlah tambah air & juga kedua2 sos sedikit lagi. Akhir sekali,masukkan bawang besar & tomato.Kacau sekejap. Kemudian, tuangkan kesemua kuah ke atas ikan yg telah digoreng tadi.


Petang kemarin i belek2 tanaman kat garden comel i tu, skali ternampak bunga ros da kembang tp rose ni jenis yg sekuntum2, xmcm kebanyakkan ros yg byk kelopak bunga tu, yg ni jenis Wild Rose, ada dua kaler dark pink & baby yellow, tp yg baby yellow xkuar bunga lagi.. sweettt aje, berbunga2 tgk, busy bee pun sibuk la time tu nak kutip nectar.. heheeee



* Rose bud:) *



Actualy ada balance tempat kosong lagi kat garden i, ingat i nak tanam rumput carpet je, tp memandangkan ada seekor kucing sesat yg slalu terjah kat garden i ni so i xjadi nak tanam rumput, nnti abis dia tinggal 'poo' dia merata2.. haishh, nasib skang ni kucing tu takut da nak singgah umah i coz puppy cliff & pam suka menyalak bla dia datang... hahahaa, tau takut! Oleh yg demikian, i de satu idea, pokok yg menjadi idaman i slama ni, klu kat Msia berangan je la, bole beli kat Lovely Lace ja, tp still wangi, i like! So skang i ble tanam sendri pokok tu, pokok pe tu haaaa...


* LAVENDER MUNSTEAD FRAGRANT PLUG PLANTS *


* Pic if lavender grow into a bush - goggle source - *

Muehheeeee... i sukaaa lavender! ni i beli kat Ebay, 5 anak pokok ni GBP2.50, xsabar nak tunggu pokok ni berbungga, lavender ni xsilap i ada 3 jenis, i beli yg jenis bunganya wangi @ nama scientific 'Lavendula Angustifolia Munstead' @ English Lavender, yg mana pokok ni berasal dr Mediterranean.

Selain tu, ni i sronok tengok tanaman sayur2 i da stat tumbuh, kat bawah ni ada pokok carrot & tomato, pokok cili xtumbuh lagi.. huhu, & yg terbaru i de tanam pokok strawberry 2 pot, tp tu still dok dlm umah lagi, dlm proses pertama, harap2 tumbuh la pucuk pokok tu, bila da tumbuh br ble pindah ke luar rumah.. hehe, sronok & bangga rasa bila bole tanam & dapat hasil, chewaaahh, xsabar nak tunggu saat2 nak kutip hasil tanaman & masak & makan hasil tu, organik gitu! ahaks...


* Tomato plant *


* Carrot plant, kat belakang tu pokok bawang.. hehe *

6 comments:

DeLancrettLurpak said...

depan rumah I ada lavender bush, heheheh...

ikan siakap you beli tu seabass kan?
kalau seabass, dkt Birm wet market, 6-8 ekor 10pound saja, hehehe

mamma olyn said...

DLL : Eh yeke, bestnya, mesti cantik gan bunga purple dia tu.. :), klu i mesti da kerat bunga letak dlm vase,pastu dok belek tetiap ari..hehe, aah seabass, eh murah la cam tu,aritu xsempat g da lewat, tp klu beli byk gitu xmuat freezer i tecik je..huhu, kna share2 ble la:)

Lady of Leisure said...

hi lalingggg..
sedapnya sweet sour.. siakap best kan, isi lembut n putih..

cantiknya roses olyn.. kami kat sini berangan je lah nak tanam roses dengan lavender.. hehe..

Mamma Olyn ♥ said...

my dearesttttt mum2be ... hhehehe, windu blog mummy lady la.. iskk, hehe, sedap, rs sorang kmi ble perabih seekor ikan tu..haha, tue la, nasib kmi xtebang pokok ros tu, klu x nyesal xsudah, la ni selang2 ujan so mkin subur bunga2 ros tu, syok tgk, sweet ja, tp xbyk kelopak cam ros yg slalu kta tgk tu, jeles kmi tgk jiran2 kmi bunga ros besaq2 pastu kaler warna warni,haishhh..., xpa2 nnti kmi update pe jadi gan lavendar kmi tu, harap tumbuh le..hhuuuhu

Nieza said...

ikan siakap memang fav akak tu....sedapnya akak pun lama tak beli jarang jumpa lak sekrng ni. wahhh rajin berkebun yer lynn, subur tu bunga pun cantik jer mekarnya...bagusx2 akak gak yg tak berapa nk rajin..hehe

Mamma Olyn ♥ said...

eh yea, lyn plak ssh nak dpt seafood, huhu tringin nak try resepi2 seafood k.nieza, hehe, tgh ada mood rajin ni ble gak isi ms lapang, kekadg tu malas gak, tp jeles tgk jiran nye garden lawa2 belaka tu kuatkan semgat nak berkebun gak ni..ahaks