Wednesday, May 4, 2011
Gulai Ikan Keli Mekong
Jemu asyik makan ayam, kta tukar mkn ikan plak, i actualy tringin nak makan ikan tongkol, klu goreng cicah air asam... mmmm xtoleh kiri kanan, hahhaa! Skali i g tgk kat kedai aseanic, last minute br g buka icebox tgk ikan, sebelum tu syok dok belek2 sayur2 & brg2 di rak tu, rupanya da stgh jam dok dlm kedai tu, rasanya hubby i da 3 kali pusing roundabout tu, yela klu x two kiddo nak ikut mama masuk kedai, so keta kna bejalan br dorg senyap la.. hehe, i mati2 ingat ikan tongkol dlm frozen icebox tu, ada 5 ketul, besar2...punya la yakin, sampe xbaca da jenama ikan di plastik tu.. huhu, skali bw balik buka plastik & defrost, ermmmm apsal byk lemak sgt ikan ni, i xpenah tgk ikan tongkol ada lemak byk camtu! Skali tgk plastik, 'Mekong CatFish'... huhuuuu, melepas la berangan nak mkn ikan tongkol goreng cicah air asam, mimpi je la:(.. then pe lagi trus decide wat gulai ikan keli la..hahhaa
BAHAN :
Ikan keli (cuci & tos)
Bawang merah 1biji (hiris halus)
Bawang putih 3ulas (hiris halus)
Halba campur 1sudu
Serbuk kari ikan 4sudu (campur sedikit air jadikan pes)
Air asam jawa 3sudu
Santan pekat 1 tin besar @ 3cawan
Tomato / bendi / cili(optional)
Daun kari
Garam secukupnya
First, tumis bawang merah + bawang putih + halba campur + daun kari hingga wangi. Masukkan rempah kari yg telah dibancuh dengan sedikit air. Tumis hingga naik minyak. Tambahkan santan dan tunggu hingga mendidih. Masukkan ikan, bendi @ buah tomato, cili & air asam jawa. Tambah garam secukupnya. Tunggu hingga ikan masak, tutup api, siap:D
♥Labels:
Fish
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment