Monday, May 30, 2011

♥Chessy Chocolate Cake


Rasa lama xbuka blog + blogwalking.. hehe, arini bank holiday a.k.a public holiday sempena Spring Bank Holiday also known as the late May bank holiday, is a time for people in the United Kingdom to have a day off work or school. It falls on the last Monday of May but it used to be on the Monday after Pentecost. So minggu terakhir bln Mei & pada hari Isnin adalah public holiday, so thn ni jatuh pada 30May, so ramai yg amik peluang utk short trip @ picnic/ BBQ bersama kekwn & family di penghujung Spring ni tp arini cuaca xelok, hujan dr pagi tadi, suhu pun sejuk 10C, so melepak dlm umah jela.. huhu. Sabtu baru2 ni i g jenjalan gan K.hanim, two kiddo dia bawah jagaan & kawalan ketat mr hubby.. haha, its mama's day out k:). K.hanim bw i g tempat fav dia, update soon!! Ni i tringat nak share resepi kek i wat masa makan2 kat umah K.hanim gan family K.peah yg dtg dr Msia bln lepas, ramai sgt, sronok rasa cam raya pun ada.. hehe. Thanks to K.Fida utk resepi mudah & sedap ni, lps ni ble try lagi, ni bukan cheesecake tp kek coklat yg ada chesse, ok.. hehehe


BAHAN :

Brown sugar 135g
Gula halus 135g
Butter 100g
Cream cheese 185g
Telur 2biji
Tepung gandum 150g
Self-raising flour 150g
Serbuk koko 65g
Susu cair 150ml
Chopped almond & icing (optional)

First, ke2 jenis tepung dan koko di ayak bersama. Ketepikan. Di dalam mangkuk mixer, satukan butter + cream cheese + gula perang & putih dan pukul hingga kembang lalu masukkan telur satu-persatu dan terus pukul hingga sebati. Masukkan bahan2 yg diayak berselang-seli dgn susu cair dan pukul lagi hingga rata dan sebati. Tuang adunan ke dlm loyang yg telah dialas kertas dan digris. Bakar pada suhu 180C/ gas mark 3 selama 45 minit @ 1 jam. Hias dgn chopped almond & icing glaze.

4 comments:

kasihredha said...

sungguh menarik...dan tertarik.

Ribbon Clown said...

Mamma Olyn,

ni mmg serious i nak try hari ni..barang2 seme ade..yeay!! nampak cam sedap sgt2..

wana yusuf said...

slm mamaolyn...
sedapnya kek coklat ni...sejak berpantang saya lum lagi makan kek.. kek coklat mmg my fav... nice blog dan byk resepi sedap2 kt sini..sy follow...

mamma olyn said...

kasihredha : hehe tq, sila try, sedap & mudah:)

Ribbon Clown : Waaa advance bgs2, mmg sedap, moist cheesy chocolatey gitu:)

wana yusuf : wsalam, tq sudi follow, ala cian mesti xsabar nak mula membaking lps ni, resepi wana lg best2, selera btol tgk, xabis jelajah semu jenis resepi wana lg..hehe