Wednesday, April 6, 2011

Cheesy Fried Tuna Sandwich



Nie breakfast kami pagi tadi, cheesy fried tuna sandwich... Hubby i sesudah subuh tadi da kuar bertolak ke Edinburgh utk ke conference 2 hari..iskk iskk, tinggal la kami 3orang dgn ditemani stok2 makanan cam org nak naik kapal 3bulan.. erkk, punya la takut anak bini dia xcukup makan dia xda 2 hari, penuh satu fridge sampe lampu fridge tu da gelap coz tesembunyi dgn makanan.. hahhahahahhhaa. Pepun, we gonna miss u dear & good luck 4 ur paper, can't wait for our trip.. yuhooooo! I nak share resepi cheesy fried tuna sandwich version mamma olyn, ala simple dimple je, yg penting sedap!

BAHAN :

Roti 12 keping (buang kulit tepi & sapu roti dgn butter)
Telur 4biji (pukul sedikit + garam)
Cheedar cheese 12 keping
Minyak @ butter

Untuk inti tuna :

Tuna 2 tin (samada dlm air @ minyak) ~ amik ikan tuna & lecek
Bawang jepun 1biji (hiris)
Cili merah 1biji(hiris halus)
Mayonis 3sudu
Sos tomato 2sudu
Jus limau/ lemon 3sudu
Iceberg lettuce (hiris halus)
Baby tomato secukupnya (hiris 2)
Lada hitam & garam secukupnya

First, utk inti lecek tuna hingga hancur dan masukkan bawang + cili + mayonis + sos tomato + jus limau/ lemon + iceberg lettuce + lada hitam & sedikit garam.. gaul hingga mesra. Then letak inti tuna tadi di atas roti dan letak baby tomato & cheddar cheese diatas tuna. Tutup dgn satu lagi roti dan hiris serong. Panaskan butter @ minyak atas pan dan celup roti td dlm telur.. goreng hingga agak garing, siap utk dimakan:)

2 comments:

Nieza said...

alahai ciannya kena tinggal...awat tak ikut sama?...hmm sedap roti tu akak pun selalu buat mcm tu sedap bubuh mayonis tu...btw take care yer.

Mamma Olyn ♥ said...

hehe.. mula plan ikut sama skali hotel fully book, so dia g skali gan member dia.. mm segan la, kmi ni da la ramai gan 2 hero segala bagai.. ehheee, thanks k.nieza:)