Thursday, April 21, 2011

Super Moist Eggless Chocolate Cake


Mmg super duper extra moist kek ni, xcaya? sila try, k:).. i da try wat 2 kali, tp bkn kedua2 i makan.. huh mentang2 xde telur balun sampe 2biji kek yea.. melampau! Satu biji lagi i wat special utk bday girl, anak bongsu K.hanim aka baby girl kami, Ain.. hehhe, jgn marah k.hanim... she soooo sweet & adorable, Happy 9th Birthday to u dear:)..


Thanks to K.Nor (Secubit Garam) & Dayangjack (resepi asal), sgt mudah nak prepare, xperlu mixer, just whisk semu bahan then bakar, siap! Actualy xpayah topping pun xpe, da cukup rasa choclatey & moist, tp i ttp nak wat topping chocolate.. hehe, br 'kick'... Hmm.. panas terik sungguh kat luar ni, jiran i (Pam & Cliff) syok bersantai, dari pagi stat breakfast + lunch + tea kat backyard dorg.. siap pakai singlet gan seluar pendek cam santai tepi pantai pun ada.. hehe, i suka selak2 curtain tgk gelagat dorg sambil main2 gan puppy dorg, dah tu klu nakal kna la marah gan Pam.. wakakaa, garang ooo, kdg2 i dgr dia panggil 'oii'..'oii' kat puppy dia, yela panggil nama xheran, so panggil oii lg senang, rs cam dok Msia pun ada coz dgr cam dia ckp cam org kita.. hahahaaa. Kitorg jarang kuar g backyard, bkn pe two kiddo ni nak main gan puppy, ishhhh mna leh, klu kucing xpe gak, i explain kat dorg 'we cannot touch puppy, k'.. si Aiman ternganga2 la.. xpaham.. yg Si Aqil 'y not mama'.. 'he touch puppy'(maksud dia Cliff), aaisyee i nak explain lebih nnti pening plak bdk ni, mna nak tau halal/haram lagi... lgpun cakap pun xterus g, so better i xyah kuar tp i slalu gtau kat Aqil, kta xle pegang dog/ puppy.. insyallah bla da matang sikit i try to tell him the fact:). Orait jom selak resepi, must-try recipe!...


BAHAN :

Tepung gandum 1cawan
Baking powder 1sudu teh
Soda bikarbonat 1/2 sudu teh
Serbuk koko 1/2 cawan (DJ guna Cap Kijang)
Susu tepung 2sudu ~ i x letak
Air sejuk 1 1/4 cawan (air sejuk dari peti ais)
Gula perang 1cawan
Esen vanilla 1sudu teh
Coffee emulco atau chocolate emulco 1/2 sudu teh ~ i guna pes nescafe
Secubit garam
Minyak masak sayuran atau minyak jagung 1/2 cawan
Cuka atau jus lemon 1 sudu teh


First, panaskan oven pada suhu 160C/ gas mark 3. Sediakan loyang kek. Griskan dengan mentega. Jika ingin menggunakan paper cup pun boleh juga. Ayakkan tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam bekas besar. Masukkan tepung susu, garam dan gula perang. Kemudian dikacau rata-rata. Masukkan air sejuk, minyak masak, esen vanila dan coffee emulco/chocolate emulco. Kacau perlahan-lahan dengan whisk. Pastikan adunan tidak berketul. Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Terus dikacau serta merta sehingga sebati. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 40 minit atau hingga masak. Sejukkan kek setelah masak. Boleh juga dihiaskan dengan topping kegemaran.

17 comments:

Nieza said...

tu dia si hitam manis ni dah sampai ke sini dh..tk thn nengok cekelat yg leleh2 tu..haha memang mabeles kek pujaan ramai ni kan...akak jer lum sampai seru lagi nk buat nanti tunggu ada tetamu mai umahla buat hehe

Mamma Olyn ♥ said...

hehe.. hitam manis hingga menjilat jari..hihi, sila2 try, rs kek ni kurang ckit kalori banding kek biasa coz xde telur, pepun sedappp sgt2:)

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Salam kenal.


tempting sungguh tu !

fa10 said...

org duk obersi ni mmg terserlah bakat dlm bidang baking membaking ni...
sedapnye!

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

Salam Mama Olyn..

terima kasih sudi follow ye.. nnt akak follow balik..
akak pun dah buat gak kek ni.. (lom update ke blog lg) sememangnya moist & lazat.. hehehe.. akak buat 1 1/2 adunan sbb nampak adunan sikit sgt.. mmg nk kena buat lagi sbb yg buat aritu separuh bwk blk kg.. hehe..

nasazfrog... said...

wahh coklat dia memukau betul....

Jiejah @ Iza said...

sooo tempting ..

salam mammaolyn , saya dtg melawat.
thanks sbb sudi singgah blog mummy ;-))

Mamma Olyn ♥ said...

a.z.r.i.n.a.03.07.: salam kenalan, tq sudi singgah blog mamma olyn.. hehe, sila try kek ni sedapp:)

fa10:hehe, tq, dok sini tringin mcm2, klu dok mesia main tunjuk2 ja.. so kna la blajar wat sendri.. huhu
Madihaa a.k.a ratna : Tq kak.. sedap kan kek ni, aah mmg 1 adunan xcukup, kna wat lebih, da la sedap so laju je mkn..hheeee

nasazfrog : sedap2, sila try... hehe

jiejah @ iza : tq sudi singgah kembali.. hehe sila2 try mmg bebaloi:D

CT Delima said...

Assalamulaikum Mama Olyn :D

tr kasih sudi kunjung dan follow Dapur CT. k.ct follow juga disini.

kek yang semestinya lazat dan sedap.. leleh coklat tu yang sedap, macam nak kuis dengan jari jer tu... hihihi

MommyAgharr said...

Salam kenal Mamma Olyn.

Terliur plak tgk kek cklat Mamma Olyn ni.. esk mmg wajib carik coklat kek mcm nih..hehe nak hilang kempunan mlm ni trpaksa meratah milo je..huhu

Suke plak sy bmain2 ngan Snow Globes kat bwh ni..hihi..Terasa dekat je ngan Mamma Olyn. Be friend ye! Sy follow ok.

mamma olyn said...

CT Delima :Tq k.ct sudi singgah & follow kembali... hehe, sy mmg peminat setia kek coklat, sj wat leleh2 gitu so nampak xsabar nak mamam..ahaks

MommyAgharr: tq mommy sudi singgah & follow kembali.. cari jgn xcari yea, klu sudi try la resepi senang & sedap ni:).. hehe, eh yea, jauh dimata dekattttt di hati:).. keep n touch dear:)

Ayu said...

Assalam mama olyn,
thank u sudi keblog akak yg tak seberapa tu....waduh kek coklat sedapnya..rasa nak ngap aje..

Mamma Olyn ♥ said...

Wsalam Ayu... most welcome kak, hehe da abis la kak, pepun best la tgk resepi di blog kak, byk tol resepi kek2 exp kek coklat..hrmmm nyummm nnti ble try resepi kak:)

Mama2Q said...

aduh mencairkan jiwa raga la kek ni...kalau dekat saya minta dah..nak tanya, kalau kukus boleh tak, takde oven kat umah, ada convection microwave tp tak pandai nak guna utk bakar kek, padahal sebenarnya boleh..ingat nak kukus jer, agak2 jadi tak?

mamma olyn said...

Mama2Q: hehe... mmg cair klu tgk depan mata ni.. tue la klu dekat da tapau satu tupperware da..haha, rsnye menjadi, cuma kek ni da 2 kali da i wat tp dia xnaik cam kek biasa, kek ni mampat & sgt moist.. insyallah menjadi, cuba try tgk, xsalah try ble dpt pengalaman br..:), selamat mecuba!

izahdaut said...

terima kasih follow blog saya.. i follow u too.. haah.. 2 boys kan.. umur lebih kurang jugak...hehe..salam perkenalan.. kek ni mmg moist.. dah try jugak dah resepi ni

Mamma Olyn ♥ said...

Tq sudi singgah & follow blog mamma olyn:).. hehe, lbih kurang kan boys kita:D, moist betul sampe berebut xcukup nak makan..hehee