Saturday, February 12, 2011

Nasi Lemak Sheffield


Nyummm nyummy..hehehe jap g cete bab weekend meals..setiap pagi i bangun dengan penuh harapan bila spring akan muncul..huh, hujannn je 2 minggu ni, i nak g jenjalan pun xle, sini best jenjalan dari naik kereta, scenery cantik, even tgk lumut kat bangunan lama pun cantik, serius..heheeee. Tapi arini bestttt, sunny intervals! oh matahari, klu kat Msia semua org cari tempat berteduh dari pancaran matahari, tp disini setiap saat mencari pancaran matahari yg indah even suhu ttp sejuk dingin.. eee xsabar da nak Spring da ni, kemarin i ada nampak putik bunga kat belakang rumah..hihiii. Orait, menu weekend kali ni adalah Nasi Lemak Sheffield..kenapa nama sheffield, sbb ada 2 bahan dlm menu ni mahal disini & sangat murah di Msia..iaitu daun pandan (lebih kurang GBP2 10helai) & daun pisang (GBP 2-3 8keping) hah, convert cepat..huhu, selain tu ikan bilis ni special i bawa dari Msia tau, kat sini ada tp liat cam makan kasut selipar....hahhahaha. Bukan pe i wat nasi lemak ni, 1st sebab weekend mesti ada masakan special (kan Mr Hubby ada di rumah:)), 2nd I MISSSSSS MALAYSIAAAAAA SOOOOO SOOO MUCHHHH!! Orait then, continue to ingredients...



BAHAN :

Beras Basmathi 8cawan (cuci & rendam selama 20minit then toskan)
Santan 10cawan (bersamaan 565ml santan + air untuk samakan 10cawan santan) *kaedah pencairan santan..hehe
Bawang besar biji (potong 4)
Bawang putih 4ulas (hiris)
Daun pandan 1helai (disimpul)
Halia 1inci
Serai 1btg (diketuk)
Halba (cuci dan tos) -additional
Garam secukup rasa

Lauk sampingan :

Telur goreng
Sambal bilis
Kacang tanah
Timun (additonal)


First, masukkan beras yg telah ditos kedalam periuk rice cooker dan masukkan santan. Kemudian, masukkan semua bahan2 lain + garam secukup rasa. Masak seperti nasi. Bila nasi agak masak, gaul perlahan untuk mesrakan semua bahan, jgn gaul lebih nnti nasi xcantik, nasi patah2. Siap, hidang bersama lauk sampingan:) BTW, i xsuka timun so nasi lemak i mmg simple cam gitue...nyummmmmy


Resepi Sambal Bilis boleh guna resepi DISINI... Selamat menjamu selera:)

2 comments:

Lady of Leisure said...

wah makin cun blog olyn skrg.. ceria gitu.. sedap makan nasi lemak kan, dari pagi sampai malam boleh makan nasi lemak.. lapik dengan daun pisang, naik bau dia kan.. :)

mamma olyn said...

hehe, besa2 ja..kui kui.tu yg ngerii bila wat nasi lemak, satu rumah bau nasi lemak so asyik2 singgah dapur..haha