Friday, February 25, 2011

Rich Strawberry Cake


Heheeee..nape 'rich'? Bcoz i letak really2 fresh strawberries + strawberry emulco + strawberry sauce (made from real strawberry! of course le kan..hehe).. & kek ni taste cam mkn strawberry, cuma bentuk kek je yg xmcm strawberry..hehe, then dtg lak mood nak decorate cake.. hehe i br beli icing piping, so pe lagi... i deco gan fresh cream...mmmm yumm yummm, resepi kek ni dr CMG, mmg sedappp & moist sgt, thanks for da recipe:).. tp i xhias cam CMG, xcukup fresh cream..huhu lgpun CMG punye kek mmg tip top la, 5 star! Ni 1st time i wat kek letak ovallate, mmg gebu & lembap kek ni, ovallate nipun i dapat dr K.Hanim yg pesan kat Hubby dia ms balik Msia br2 ni..huhu, kat sini mana la ada benda2 cam tu, gelatin halal pun xde, gelatin pork de la.. huhu, sejak menjak berkecimpung dlm dunia baking ni br la kenal benda2 alah camtu (gelatin, ovallate, bread improver, shortening), klu kat Msia i xheran pun, yela nak kek, g kedai bakery berlambak2 kek, pilih & bayar trus ngap!


BAHAN :

Telur gred A 5biji
Tepung gandum 125g*
Baking powder 1sudu teh*(*diayak 3 kali)
Minyak jagung/sayur 75ml
Gula halus 160g
Ovallate 15g
Susu segar 2sudu
Strawberry emulco 2sudu

Bahan Lain :

Fresh cream
Strawberry sauce
Chocolate curls (additional)
Fresh strawberry
Coklat rice (additional)


First, panaskan oven pada suhu 175C. Lenser tin kek berukuran 9 inci dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas minyak. Ketepikan. Tuang gula halus bersama ovallate dalam mixing bowl, putar hingga ovallate mesra bersama gula halus. Masukkan kesemua 5 biji telur dan putar pada kelajuan tinggi hingga kembang dan kental seperti adunan baulu. Masukkan strawberry emulco dan putar hingga sebati. Pada kelajuan sederhana, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Tuang susu segar dan putar hingga rata. Akhir sekali masukkan minyak jagung dan gaul rata. Tuang dalam tin tadi dan bakar 25 - 30 minit hingga masak. Keluarkan serta merta dan terbalikkan tin atas jaringan. Biar kek sejuk dalam bekas dalam keadaan terbalik. Bila betul2 sejuk baru tanggalkan tin.
Untuk topping sapukan dgn fresh cream & hiaskan dgn fresh strawberries & ditengah kek i letakkan strawberry sauce & putar dgn lidi untuk bentukkan marble.. siap:)

6 comments:

YAYA AZURA said...

rasa macam nak tumpang ngapp je kek tu...

DeLancrettLurpak said...

Kalau buat sendiri laaaaagi puas kan?

Lady of Leisure said...

wow nampak rich betul.. dengan fresh strawberry..
agree with cik lurpak, buat sendiri lagi puas hati.. and at the same time u can improve yr culinary skills..

~ Mamma Olyn ~ said...

Yaya: Jemput..jemput, bole aje:)
Cik Lurpak: Betul2, nak letak strawberry byk mna pun xpe..hehe
Lady: hehe..bkn chocolate je yg rich, strawberry pun rich gak, penuh gan taste strawberry:).. tue la best gak deco2 kek ni, tringin nak blajar lebih lagi..

intan morsalin said...

slm pknalan yer...tpkat n jatuh chenta ngan krim yg gebus tu...yummy sgguh....jmput sggah n follow at intanafis.blogspot.com yer...tqvm

~ Mamma Olyn ~ said...

Tq Intan sudi singgah & follow blog mamma olyn:).. hehe, comot2 je tu 1s time nak deco kek:D