Saturday, February 26, 2011

Nasi Goreng Kampung + Ohh... Daffodil


Breakfast for today:).. pedassss tuu, i letak sebiji je cili hijau..hoo hooo i like! Lama xmakan nasi goreng kampung, slalu i suka tapau kat Kedai Pin kat Kangar, pergghh i suka la pekena skali gan sambal belacan dia & minum air teh ais kow'.. muehheeehehee, pastu naik badan + pipi tembam.. hehe.

BAHAN :

Nasi kosong 5cawan
Bawang Jepun 1biji (hiris)
Bawang Putih 3ulas(ketuk)
Cili merah/hijau 3 biji - i letak 1biji je, cili sini pedas
Ikan bilis 1cawan (goreng dulu)
Telur 3biji (goreng + kacau)
Carrot 1biji (hiris)
Daun bawang (hiris)
Lada hitam & garam secukup rasa

First, tumbuk cili & bawang putih, tumbuk kasar jgn sampai lumat. Then tumis bhn tumbuk gan bawang jepun hingga naik bau. Masukkan nasi putih kosong + ikan bilis + telur dadar yg telah dikacau + carrot, gaul mesra. Masukkan lada hitam + garam secukup rasa & lastly masukkan daun bawang, gaul hingga semua bahan mesra.. siap:)

Orait abis cete bab makan, i nak tunjuk bunga daffodil i yg kembang mekar ni..hihi, cantikkkkk sgt, i suka la, tetiap ari dok belek bunga ni.. hihii, jap g i nak g snap pic pucuk bunga tulip & daffodil kat belakang rumah i, ishhh xsabar nak tunggu bunga tulip kaler pe agaknye ek??




6 comments:

Lady of Leisure said...

hehe.. sejuk2 kat sana tu pekena nasi goreng kampung yang pedas, nikmatnyaaa... hehe dah kembang yer daffodil haritu, cantik sangat! best kan ada fresh flower dalam rumah.. :)

mamma olyn said...

hehe, br best pekena pedas2 time sejuk nih.. aah da kembang pun, rs freshhh ja satu rumah, rs cam hidup suasana bila da bunga hidup kembang mekar..hehe

DeLancrettLurpak said...

kalau ada kangkung lagi syiokkk!!! kannn? ke korang tak makan kangkung?



rumah kami ada tulip, heheheh, mai la tgk...

~ Mamma Olyn ~ said...

Cik Lurpak, uishh makannn, mmg lagi sodappp tp xtau la ada ke x kangkung kat cini..mmm
eh yea, i sukeeee tulip, nnti kmi pe Birm ble singgah umah ampa noo:)

DeLancrettLurpak said...

erk, saya dok Bristol laa.. saya study di Birm..

kangkung dkt cina namanya Ong Chai.. heheh

~ Mamma Olyn ~ said...

ehek.. ops salah alamat..hehe, bla la kmi nak sampe Bristol yea:D