Sunday, May 8, 2011
Laksa Asam D'rantau
Laksa ni i wat gan K.hanim last few weeks, bkn pe tringin punye pasal then nak abiskan stok ikan sama, huhu. I de beli ikan whole sardin aritu then goreng la konon nak mkn simple dimple ja, cicah air asam.. mmm sedap tu, skali amik ko tulang halus2 cam jejarum tu mengalahkan makan ikan terubok! haishhh, at last abiskan wat kuah laksa, tupun sayang sgt xle amik isi ikan coz bila diblend semua isi, tulang still xhancur, so amik jus ikan je..huhu, then K.hanim de tambah ikan tuna dlm tin, so ada gak la isi ikan dlm kuah laksa tu.. hilang la kempunan nak makan laksaaaaaa.... hahaha! Jomm tgk resepi laksa dr Chef Hanim .. hehe
BAHAN :
Laksa sebungkus ( rebus dlm air mendidih & tos)
Utk kuah :
Ikan sardin 5 ekor(rebus dlm air + garam, tos & blend halus)
* Nak guna ikan dlm tin (tuna/sardin) pun ble, lg senang:)
Daun kesum 5 helai ~Chef hanim berjaya tanam pokok kesum dgn suburnya..haha
Bunga kantan 1 kuntum (hiris 2) ~ kna jimat2
Asam keping (3 keping)
Bawang besar 2biji*
Cili kering segenggam*
Garam, gula & ajinamoto secukup rasa
Timun/ nenas/ telur(hiris)/ bawang/ salad@mint(hiris)/ cili(hiris)/ limau(hiris)
* Blend
First, rebus ikan hingga masak & blend halus ikan yg telah direbus, perah jus ikan & masukkan ke dalam air rebusan ikan tadi. Utk ikan yg xde tulang halus, masukkan skali isi ikan. Then, dgn api perlahan masak skali lagi air rebusan & isi ikan, masukkan bawang besar & cili kering yg diblend, asam keping & bunga kantan, masak hingga mendidih. Lepas mendidih, tambah gula/ garam/ ajinamoto & masukkan daun kesum.
♥Labels:
Noodle
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
4 comments:
lenkali cuba tau whole mackerel utk laksa, sedapppp!!!
rajin nye korang melaksa, heheheh
aah nak try la, lg senang kan:)
hi lalinggg hehehe.. best kan pekena laksa, kami balik perlis baru ni kena sampai 7 pinggan, sini susah gak nak cari laksa style perlis, banyak laksa penang je.. puas kan makan laksa perlis.. dulu kalau teringin kami dok buat gak tapi la ni tak larat hehe
holaaaaaa.... miss u dear, mmg best tp ttp xsama gan laksa perlis, wow bestnya blk perlis mesti pekena sakan laksa! hehhe, la ni pun musim harum manis, mkn jgn xmakan...hhehe
Post a Comment