Tuesday, December 28, 2010

Ayam Sos Hitam Berampai + Busy week!


Fuhh...wat a hectic week i had! Hari2 berjalan seperti biasa tp tis week bz sampe xsempat2 nak on laptop bcoz my Hubby tgh bercuti (public holiday) for a week, xkesempatan nak skype wit my beloved family..uhuk..yeeahh mmg bz bila dia ada di rumah 24jam..nape? Coz kami asyik makan... makan... lapar.. makan.. haahaha. So, i keje dok dapur memasak..kemas.. masak.. kemas.. huhu. Actualy being a housewife is not easy as its says, there's too much thing u have to do, so i think i need a vacation! Hrrmm..i need my therapy, shoppingggg!! So, as a reward for me, Hubby will bring us to...hehe, next entry k:). Lagi bertambah bz bila baby tomei i sorang ni terkena 'winter flu'...ala kesiannya anak mama ni, tp xpe, dia da sembuh dgn minum susu mamanye saja:), wat a miracle:)... banyak betul resepi xupdate..hhrmmm xpe, one by one k:)..arini i masak Nasi Hujan Panas gan Daging Masak Jintan..yummyyyy! Tapi, i nak share resepi ni i amik dari Home Sweet home..Ayam Sos Hitam Berampai..bau wangi semerbak serai rampai satu rumah:)

BAHAN :

Peha ayam(12ketul) /any part (cuci & tos)
Cili kering kisar 2sudu
Bawang besar 1labu - dihiris
Bawang putih 3ulas - dicincang
Halia - dipotong nipis
Serai 1btg - diketuk
Kicap pekat ABC (Heinz) 3sudu
Kicap cair 2sudu
Sos tiram 2sudu
Serbuk kunyit
Serbuk Lada hitam
Sedikit air
Kacang panjang - potong
Carrot - potong
Tomato 2biji - belah 4
Cili hijau/merah 2biji - dipotong serong
Garam dan Gula secukup rasa

First, ayam dibersih, ditos dan digaulkan dengan garam dan serbuk kunyit. Goreng hingga ayam masak (jangan terlalu garing). Angkat dan ketepikan.
Dgn menggunakan baki minyak goreng ayam tadi, tumiskan bawang besar, bawang putih, halia dan serai hingga wangi. Masukkan kesemua sos, serbuk lada hitam dan sedikit air, gaul rata sekejap. Masukkan ayam, garam dan gula secukup rasa dan masak biar ayam bersalut mesra. Akhir sekali masukkan semua sayuran, cili dan tomato. Kacau sekejap & hidang bersama nasi panas:)

2 comments:

Lady of Leisure said...

hi olyn.. patut la sunyi blog, kami dok ingat mesti olyn pi jenjalan ni hehe.. kami lak dok ulang balik rumah MIL, sama lah kita resepi dalam draft dok tunggu turn nak dipublish.. hehe..tak sabar nak baca entry jenjalan olyn, gambar banyak2 please hehe.. suka tengok pic pemandangan lawa2 kat sana..

sedapnya ayam sos berampai ni, lelebih lagi makan dengan nasi hujan panas pulak tu..fuh kalau kami mengadap lauk ampa ni mesti 2-3 pinggan nih.. kami pun makin debab ni asyik ulang makan je, dah kita masak, lepas penat masak mesti mau makan kan hehe.. anyway, hopefully aiman will get well soon.. take care.. :)

~ Mamma Olyn ~ said...

Hehhe...btoi2, da kita masak, penat trus rasa lapa, pe lagi, ngap la...hehe sampe xingat bape pinggan da masuk perut...haha. Hehe, xle nak jejalan kat luar, sejuk sgt, takut bdk2 xtahan, lgpun skang ni tgk heboh winter flu, da 11 org mati stakat ni, tkut gak, tp shopping ttp shopping..hehe.