Thursday, December 23, 2010

Apple Crumble wit Vanilla Custard Sauce


Banyak tol balance apple, Hubby otw balik umah slalu singgah Sainsbury @ Tesco beli buah to tis kiddo, musim sejuk ni mudah kena penyakit, xspecially budak2 coz immune system dorg kurang ketahanan berbanding kita , stokin slalu kena pakai, jarang skali buka except masuk toilet..sini mudah sangat kena serangan asma, chest infection dsb. So, ada sorang Prof hubby ada pesan kat kami supaya selalu makan buah untuk ketahanan badan menghadapi cuaca sejuk & kulit xkering, so buah buahan selalu ada dlm stok..apple/ banana/ strawberry/ blueberry/ grapes/ oranges/ kiwi..mamanye xlarat nak potong buah..huhu. So, utk minum petang i wat easy apple crumble:) Yummy!! sedap makan gan vanilla yogurt (selera i..hehe) @ vanilla custard sauce:)...


* Apple crumble wit vanilla yogurt...mmmm *

BAHAN :
(APPLE CRUMBLE)

Granny Smith Apples 4biji (peeled & chopped)
PHILADELPHIA Light Cream Cheese 250g
Biskut Digestive/Marie (hancurkan)
Ground cinnamon 4sudu
Gula 4sudu
Sedikit air 3sudu


First, panaskan oven pada suhu 180C. Gaul biskut + cream cheese hingga menjadi crumble. Set aside. Masukkan apple yg dipotong kiub tadi ke dalam periuk (api perlahan) dan masukkan sekali ground cinnamon + gula + sedikit air, gaul perlahan hingga apple lembut & semua bahan mesra sekali(jgn gaul hingga apple hancur). Kemudian, masukkan apple yg dimasak td dlm bekas tahan panas & kemudian masukkan biskut crumble tadi, ratakan. Tabur sedikit lagi ground cinnamon utk nampakkan apple golden brown bila dibakar. Bakar selama 15-20 minit until the top turn golden brown. Hidang bersama vanilla custard @ yogurt:)

BAHAN :
(VANILLA CUSTARD SAUCE)

Kuning telur 1biji
Tepung jagung 1sudu
Gula 2sudu
Fresh milk 1cawan
Vanilla Esen 1sudu teh


First, pukul kuning telur then masukkan tepung jagung + gula + fresh milk. Masak atas api perlahan, teruskan kacau hingga adunan menjadi pekat, then masukkan vanilla esen. Gaul mesra dan tutup api, hidang bila agak sejuk.

3 comments:

Lady of Leisure said...

hehe what a coincidence!.. kami ada buat apple crumble last few weeks tapi makan dengan vanilla ice cream.. tak sempat nak masuk blog lagi.. sedap kan apple crumble..

~ Mamma Olyn ~ said...

wahhh, kecik tol dunia ni..sedap2, bau wangi semerbak gan cinnamon, suka la:) uish mkn gan ice cream lagi sodap..hehe, tp cini xle nak makan, beku gigi gan gusi..hahaaa

Lady of Leisure said...

hehehe.. tu la masa bakar bau semerbak, tak dan dan dah nak makan, malas dah nak buat custard sauce tu yg makan ngan ice cream tu... tapi makan ngan custard sauce macam ampa buat ni lagi sedap kan.. :)