Thursday, June 2, 2011

Nasi Ayam Special


I suka try resepi yg byk review.. hehe, confirm sedap! Salah satunya nasi ayam ni, ni 1st time i try wat nasi ayam so mesti nak wat yg terbaik & paling sedap.. hehehe, mmg bebaloi guna resepi dr Junjs11 (MyResepi).. sgt sedap escp sup & nasi tu, bau wangi semerbak & nasi lembut & sgt wangi:).. act i tringin nak try nasi ayam penyet tp mcm byk plak bahan2, kna cukup semua bahan br ble wat, so i try wat nasi ayam special ni dulu. Rasanya yg special mybe air rebusan ayam yg wangi tu bla diperap dgn halia & bwg putih, then air rebusan tu digunakan juga dlm nasi, mmg superb! Mcm makan kat kedai gitu, hehe tp yg paling berbaloi adalah terjamin, bersih & selamat dimakan.. hehe, skang ni i dok baca berita mcm2 yg halal jadi xhalal, yg xhalal dihalalkan.. klu itu pun ble dipertikaikan apatah lagi dr segi kebersihan, benda belakang tabir, mna kita nampak,kan? ok, jom selak resepi sedap ni, sesuai dimakan di hujung minggu bsama seisi keluarga @ utk jamuan beramai2:)..


BAHAN :

Untuk rebus -
Ayam 1 ekor (potong, cuci & tos)
Bawang putih 2ulas
Halia 2inci (diketuk)

Untuk perap -
Kicap pekat 1sudu
Sos tiram 1sudu
Halia 1cm
Bawang putih 2ulas
Kicap cair sedikit

Untuk nasi -
Beras 5cawan (cuci & tos)
Butter 3sudu
Halia 1cm (tumbuk)
Bawang putih 4ulas (tumbuk)
Air rebusan ayam tadi secukupnya
Sedikit garam

Bahan sos -
Cili merah 5biji
Bawang putih 5ulas
Halia 2cm
Cuka 1sudu teh, garam, gula
Air 1/2 cawan

Untuk sup -
Lebihan air rebusan ayam
Bawang besar 1biji (kisar)
Rempah sup
Garam
Daun sup yg dihiris


First, ayam dipotong ikut suka besarnya (x potong pun boleh).. bersihkan dan di lumur dengan 2 ulas bawang putih yg ditumbuk dan 2cm halia yg diketuk, rebus hingga empuk. Toskan ayam dan perap ayam dengan bahan-bahan untuk perap selama 15-20min. Goreng hingga garing @ bakar dlm oven. Basuh beras dan toskan. Panaskan butter, tumis halia dan bawang putih hingga garing. Masukkan beras hingga naik bau, masukkan air rebusan ayam secukupnya dan garam. Masak seperti biasa. Untuk sos, blendkan semua bahan diatas. Boleh ditambah tomato sos/sos cili jika suka. Boleh juga dimasak sebentar (jika suka). Untuk sup - air rebusan ayam didihkan bersama bawang besar, rempah sup, garam dan daun sup tadi. Biar hingga mendidih & cukup rasa & tutup api, boleh dihidang bersama nasi & ayam.

6 comments:

DeLancrettLurpak said...

mcm tau2 aje i nak buat nasi ayam hari ni tauuuu.. eheheh

Nieza said...

wahhh sangat sedap dan menyelerakan tgk nasi ayam tu lynn...mai antaq akak sepinggan nk berbuka nanti...hehe

kasihredha said...

sedapnya
dah lama tak masak nasi ayam...selalu beli je :)

Mamma Olyn ♥ said...

DLL : Mueheeehee.. i bau u masak nasi ayam tu yg tringat nak post nasi ayam ni.. lama da wat ni br publish:)

K.nieza : sabaq noo k.nieza, dugaan sungguh bposa di musim siang yg pjg ni, bole nnti kita tukaq gan puding tembikai,k.. hehe

kasihredha : tq.. nnti ble try wat, senang & lg sedap, air tgn sendri:)

DaZzlingLilLy said...

elok jer ayam u nih..i masak siap hangit itam legam..hehe..

Mamma Olyn ♥ said...

hehe, eh i lg suka itam hangit tu, hehe,ni bakar dlm oven, kna slalu golek2 ayam br sekata:)