Friday, June 3, 2011

Mama's Day Out !

Hehehee.. nie cete last weekend, tersengih2 sampe ke arini! Sebab pa? Biasala bla i dapat therapy utk diri sendiri, mmg dok tersengeh2, dok belek benda tu tetiap ari la sampe mr hubby i jelessss, dia sembunyi benda i suka tu tauuuuu.. haishh, xkan nak sengih kat dia tetiap ari kan, nnti bosan lak dia, hahhaaa. I gan K.hanim ni bkn ble bersembang, sampe sok pagi pun xabis cerita, lps satu.. satu topik keluar jd cerita panjang lebar sampe la masuk topik shopping, huisshh i bkn ble dgr perkataan 'shopping', jom & ok sentiasa.. hehee, demam pun ble lega.. ahaks! K.hanim ni mmg suka g carboot, charity shop etc, dgn kata nama len shopping lah. Kat sini kita nak sesuatu benda toksah piki nak guna duit byk beli itu ini, bg org yg flexible cam i ni meaning xkisah brg tu ada jenama ke xde jenama, yg penting still in good condition + quality + affordable price, so pe lagi xkan tgk saja, grab a bargain!.. hehe. So ni 1st time k.Hanim bawa i g charity shop, waaa mmg rambang mata, mcm2 ada dari ke baju/ kasut/ pinggan mangkuk/ toys/ buku etc.. klu pandai cari, scan & teliti betul2 ble la dapat sejibik cam baru punya & harga adalah jauh lebih murah, klu da nama pun 2nd mana ble off 10-20%, paling rendah pun 50%.. i mmg niat la nak cari buku kat two kiddo ni & tableware.. so ni la hasilnya dgn total GBP13 utk semu brg dibawah wit no chip/ crack & still in a very good condition..


* I dapat Waterford 'Lismore' Claret Crystal(Set of 2) & sebiji Tutbury Crystal Cut & pair of small grapes pattern glass *


* Lovely Oval Cut Crystal Bowl & 3 pattern Crystal dish & Queen Ann Jam Dish WithOUT Spoon.. huhu *

Alhamdulillah rezeki i masa tu, i xpenah tepiki nak beli kristal2 ni, tp yg tu yg i bekenan di hati, yg len tu nampak biasa2 ja tp ttp cantik.. hehe, ikutkan ati semu nak.. huh. And rezeki anak2 juga, semu buku2 dorg i beli, ada count & learn puzzle, suka Aqil & Aiman:). Lepas abis menjelajah kedai2 charity yg byk kat city center tu, kmi pun meneruskan misi untuk mencari DURIAN !!! Uwaaaaaa menangis la jiwa & raga xle makan durian, 2minggu berturut2 tunggu asyik2 abis stok.. huhu, at last k.Hanim bw g kedai asean paling besar kata Sheffield ni, ha macam masuk supermarket cina pun ada, semu ada, rambang mata tgk, yg syoknye tgk produk2 dr Malaysia, best2, misi xtercapai bila stok durian pun abis gak, skali kmi tgk dok belek brg2 len terbau satu aroma yg busyuk tp menyengat perasaan, bau durian laaa, dorg bw bawa masuk stok durian 10 carton, sekilo GBP7.. ermmm, kmi tgk sesama sendiri, ikutkan pengalaman durian frozen lebih sedap & ble nampak kualiti banding durian sebiji2 ni, xpasai2 teriak xberlagu bila kupas ble makan 2 ulas ja... huhu, da la sampe RM35 sebiji! So kmi tawakal lepas abis beli brg Mesia yg syok2 dia kedai cina tu, kmi g kedai ThaiPanna (yg mana durian frozen harganya lebih mahal dr kedai cina tu..).. alhamdulillah jumpa gak at lastttt... terus rembat 2 tupperware, 1 tupperware GBP4.95, klu di kedai cina tadi GBP3.99 shj:(...



* Tadaaa.. chewaahh klu kat Msia xheran kan? Kat sini durian ini sgt la berharga.. hahaha! *


* Ada 6 ulas so semu jadi hak milik i! Sapa suruh xnak.. hehehe *

Nikmat sungguh rasa durian ni.. manis, lemak, lembut semua cukup! tp kena makan slow2, yela ada 6 ulas ja, so kna rasa dgn penuh perasaan.. haaha, untung gak i hubby i xmakan durian so dia hanya tgk i dari depan cara2 i makan durian dgn penuh perasaan.. hahhaaa, saba je la:D. Satu lagi tupperware durian tu i ingat nak wat bubur kacang, tp xtercapai lagi operasi tu, tgk la cam na nnti, lgpun hubby i janji dia nak makan bubur kacang tu, i jamin dia bubur kacang durian sgt sedap & rugi xmakan tue yg dia nak makan & i pun cadang nak wat, klu x baik i makan je durian tu, xkan i nak makan bubur kacang seperiuk tu sowang2, muka pun jadi cam durian nnti:D. Oppss yg paling best masa g kedai cina tu kan, kmi jumpa MILO !!!! Suka2 sgt! Sebab pa, ni adalah milo dr Msia tauuuu.. wakakkaaa, slalu dorg ckp milo sini xsedap, coz dtg dr mana ntah Ghana kot.. ha ni hak milik kita, import jgn ximport! Satu tin 500g ni GBP3.50.. hrmm jgn convert, k..


* Mcm2 dlm minda ni nak wat milo ais, milo blend, milo panas, dll.. tp sampe skang xbuka2 lagi... nape? sayang.. hehheeeeeeeeeee*

Skang da masuk musim Summer, sronok sgt cuaca kemarin & hari ni, sgt2 panas & terik sampe berpeluh, rasanya ni la 1st time rasa berpeluh dok di umah, i buka kesemua tingkap sebab panas dlm umah & syok sgt angin masuk, rasa cam dok Msia la.. hehe, suhu arini 23C, bole pakai sehelai sepinggang & baju semua kering kontang.. hehe.

3 comments:

Nieza said...

wahhh syoknya depa shopping tu...akak sukala kristal...murah tu... biarlah brng 2nd hand pun janji cantik kan. hmmm dah dpt dah durian susah juga nak dpt tu yer...elok jer isinya tu.

Lady of Leisure said...

hehe kami pun la ni tak leh makan durian banyak sebab panas, tapi last few weeks sebab teringin punya pasal, pi la beli n makan kat kedai tu jugak, lebih kami bawak balik buat bubur kacang, so bubur kacang tu ada perisa durian sesikit pun jadilah buat hilang ketagih...
i strongly agree with u dear, bubur kacang letak durian adalah heaven kan hehe..
wah milo tu leh buat memacam, kek batik jangan lupa hehe..

Mamma Olyn ♥ said...

K.nieza : hehe.. klu nak beli yg baru xtermampu la kak, lyn xkisah 2nd pun asal cantik, yg penting ble guna lagi, sayang tol, sikit cela pun xdak, xfaham sungguh depa ni, duit byk toi, xmo buang/kasi org len.. huhu, aah mmg elok syukur dpt mkn, kempunan sejak menjak musim durianni..iskk

LL : Hehe.. ha ibu ngandung klu da kempunan kna cari & makan gak, klu x meleleh air liuq baby.. hehhe, btol2 sedap kan bubur durian, rugi ooo xmakan, xbuat2 lagi ni, (act sayang gak nak mkn durian tu.. huhu, 6ulas ja pun), haaaa btol2 lupa bab kek batik, letak milo br sedap:) adoi kempunan cam2 la dok sini, melampau toi, pastu bising bla muka da tembam..iskk