Thursday, June 9, 2011

Eggless Caramel Pudding


Best btol layan drama Nora Elena ni.. haishh i ni bkn minat sgt drama2 cinta ni, xpenah pun layan tp lama xtgk drama melayu, so layan la cete yg tgh top di Msia ni.. heheee, pepun mmg best la drama ni, skang br tgk Epi 3, slow la tgk kat Utube ni, nak tgk kat tonton.com ntah nape xle, error la plak.. grrrr.. Xpe no worry, yg penting dessert mesti sedap, ahaks! Pe la kena mengena drama gan dessert ni.. hehe bkn pe nak share satu g resepi dessert yg mudah & sedap. I suka sgt puding ni, tp kekdg bila makan *yg beli la* bau telur, adusss potong selera btol, bape biji telur agaknya dorg letak dlm setalam puding karamel ni.. haishhh. So i tejumpa resepi tanpa telur ni, ternyata lebihhhh sedap dr yg ada telur, manis2 buah, nyaman di tekak & yg penting lebih sihat dr yg ada telur tu.. hehe.. thank u to firasyira, lepas ni sure buat lagi:)


BAHAN :

A - Gula 2senduk (guna senduk nasi)
B - Serbuk Agar-agar 1 paket (7g)
Air 4cawan
Gula 21/2 senduk
C - Susu cair 1tin (lebih kurang 400g)
Tepung kastard 2sudu
Vanilla 1sudu
* Campur sebati semua bahan C

First, hanguskan gula spt buat karamel utk puding karamel yang lain gak... biasanya saya hanguskan gula terus atas acuan, bila gula agak perang tuang air sikit.. pastu ketepikan.. Dalam periuk didihkan Bahan B. Kecilkan api kemudian masukkan Bahan C. Kacau rata selama lebih kurang 3 minit @ sehingga adunan sedikit likat dan pekat. Matikan api, tuang adunan dalam acuan yang berisi gula hangus. Bekukan dlm peti ais (i bekukan semalaman), dan hidang. (lebih sedap dihidang sejuk-sejuk)



* Mmmm.. nyaman & menyelerakan.. muehehehhe *

I suke tgk garden neighbour i ni, Mr Jack, tua da dia tp suka sgt berkebun... kekdg dia ternampak i tgk garden dia, ahaks kantoi** so dia pun lambai2 la tgn kat i, huhu..


* Masa ni bunga br nak kembang, skang ni da merimbun pokok2 bunga, mcm2 kaler..:) *



Yeaaa Yippeyeaa.. ni pokok kesum, at last berjaya juga hidup segar bugar, so skang ble transfer tanam dlm pot & akan datang bila cukup besar menu pertama adalah ASAM PEDAS! huhuuu, tringin nak makan asam pedas la...

12 comments:

DeLancrettLurpak said...

Olyn,

kami tgk citer melayu kat sini, laju tauu..

http://malaymoviesfull.blogspot.com/

Mamma Olyn ♥ said...

eh yaka, tq so much DLL, get well soon:)

Lady of Leisure said...

kami pun dok nengok jugak nora elena tu hehe best jugak kan.. paling best masa dia gi honeymoon nanti.. :)

sama lah kita suka sangat cream caramel ni, dulu ada satu kedai jual creme brulee ala2 puding caramel jugak tapi bahagian atas tu dia bakar.. sedap sangat..

kami pun frust kalau ada bau telur, tak best kan, biasanya kalau buat kami guna petua buang kepala telur tu untuk hilangkan hanyir telur.. kepala telur tu dia ada satu bahagian yang liat skit dalam putih telur tu, haa buang part tu, skittt jer. isnyaAllah tak hanyir.. :)

Nieza said...

lynn, akak pun tgh layan gak ceter nora tu..tapi baru episod 4...hehe lama dah tak layan ceter melayu ni..akak pun tgk kat youtube jer...

puding ni menarikla tanpa telur nampak ramai dh cuba akak jer belum pernah buat lagi..nanti nk cuba jugalah:)

kasihredha said...

suka...cantik

Antan Bertingkah said...

Lynn, sedap jer akak tengok puding tu... ni antara resepi yang kena simpan untuk bulan puasa ni...

Antan Bertingkah said...

Lynn...
Sorry yer...flight akak delay nak ke UK... Happy Anniversary... semoga Lynn dan suami berbahagia hingga ke syurga...

Mamma Olyn ♥ said...

LL : Owh bagus petua tu, xpa nnti pe2 resepi yg kmi xsuka bau telur tu ble guna petua ni..thanx dear.. kmi ni ketinggalan la ckit cete nora elena tu, br epi4, xsabaq nak tgk scene romantik depa tu.. hehehe, best2

K.nieza : ehhee.. sama la kita kak, br epi4/part8, best kan, sedap try la, rs sama sedap cam yg ada telur tp yg ni xda telur..hehe, lyn nak wat lg tp ngeri coz lyn sowang ble abiskan tau, adusss.. kejap2 buka peti ais:)

kasihredha : tq:)..try k, simple & sedap:D

Antan Bertingkah : hehhe...tq kak, xpa flight delay, yg penting selamat mendarat.. hehee, owh bln posa lyn wajib ada puding ni, mmm lyn sowang ble abis setalam..haha, sukeee sgt:)

Shu Shinju said...

nak cuba gak yang ni....sedapnyeeee....

Mamma Olyn ♥ said...

Shu Shinju : Ha yg ni mudah & sedap, mesti kna cuba k:).. hehe, klu beli ble dpt berapa potong je, ni ble dpt setalam..haha

afdhalila nur said...

yeay.. jumpa akhirnya eggless version, tq akak!!

suka taman uncle jack tu kak..akak kt sne ok x tu? riot bad x di area akak tu? nt hbis la taman uncle jack kena rusuh..=(

Mamma Olyn ♥ said...

afdhalila nur : heehee.. lawa kan garden mr jack tu kan:)..alhamdulillah da reda smlm.. lega sgt..