Monday, June 27, 2011

Nasi Carrot + Prawn Supreme + Stir Fried Tofu n Oyster Sauce


Perghh menu xagak2.. actualy i masak pe yg ada dlm stok, tu yg menjadi mcm2 ni.. haha, bole la yg penting perut kenyang:).. rs cam lama xbuka blog, blogwalking pun xbejalan, xsinggah memana pun sbb i menyinggah tempat len.. hehe, jenjalan la sementara cuaca elok & waktu siang yg panjang ni.. hehe. Alaa.. jenjalan area dekat2 sini je, syok ble pakai bj sehelai sepinggang, two kiddo ble pakai seluar pendek, baju sleeveless, mmg rasa bebetoi cam dok di Msia! Weekend br2 ni paling best, suhu mencecah 28C! Wowwwwww.. sangat panassss terik, dok umah kna buka semua tingkap yg ada, nak buka pintu satg puppy Cliff msk umah la plak..iskk, so buka tingkap je.. tp satu masalah bila da buka tingkap kjap2 ada je benda yg dok terbang dlm umah ni... lebah, lalat, even ulat daun pun ble masuk umah! ishh, skang ni dorg busy la meneroka bunga2, daun2 yg ada kat garden tu, jd bla buka tingkap sampe kedlm umah pun nak masuk juga, sronok two kiddo ni main gan busy bee, siap lari2 kejar bee tu satu rumah.. hahhaha. Ni menu tertunggak, ms kmi g Durham aritu, i bawa bekal ni la nak piknik kat tepi sungai tu, last2 hujan so piknik dlm keta..iskk.. pepun nasi carrot + udang supreme ni mmg best, tetambah udang supreme tu, da jd menu rasmi i klu de udang.. ngheeeee, sedap!


BAHAN : Nasi Carrot
SUMBER: dalinnasue


Bahan A - Kisar

Cili hijau 10biji ~ i letak 2biji shj
Lada putih 1sudu
Jintan manis 1sudu
Bawang putih 5ulas

Bahan utk menumis:

Buah pelaga, Bunga lawang, Bunga cengkih, Kulit kayu manis
Beras 4cawan (cuci & toskan)
Carrot 600g (di parut)
Ayam 500g (potong kecil) ~ i ganti dgn 2 kiub ayam
Tomato 300g (potong dadu & campurkan gula batu sedikit ~ i guna gula biasa)
Bawang besar 3biji (di hiris)
Minyak sapi 4sudu
Air rebusan ayam 3cawan
Santan 1cawan ~ i ganti susu cair
Garam
Daun pandan 1helai - simpul

First, gaulkan carrot bersama beras. Rebus ayam bersama 3 cawan air. Panaskan minyak sapi, tumis bawang besar hingga kekuningan. Masukkan Bahan Penumis, Bahan A (kisar), garam, dan biarkan hingga naik bau. Masukkan stok ayam + ayam, santan, tomato dan beras yg digaul bersama carrot. Kacau sebentar. Tutup periuk dan biarkan nasi masak.



BAHAN : Prawn Supreme
SUMBER: waheedeana

Udang 500g - buang kulit dan tinggalkan ekor shj
Lada merah 3btg - cincang } i ganti dgn capsicum merah/kuning/hijau
Lada hijau 3btg - cincang }
Bawang besar 1biji - cincang
Halia 1inci - cincang
Sos tiram 4sudu
Kicap manis 2sudu
Kicap cair 2sudu
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

First, panaskan minyak dan goreng udang yg telah dibersihkan terlebih dahulu selama 5 minit setelah itu angkat dan toskan. Tumis bahan2 cincang seperti lada hijau@capsicum, bawang besar & halia sehingga garing. Masukkan sos tiram, kicap manis dan kicap cair, kacau sebentar dan masukkan udang yg telah digoreng tadi dan kacau rata. Perasakan dengan garam secukup rasa dan sedia untuk di hidang.



Untuk resepi Stir Fried Tofu n Oyster Sauce ni i wat simple je.. i letak la resepi i ni utk rujukan masa depan.. eh two kiddo sukeee sgt2, makan gan bubur nasi pon sedap hehhe..

BAHAN :

Tauhu (hiris & goreng sekejap)
Sosej (hiris serong) * bole ganti gan ayam
Bawang putih 3ulas (hiris)
Halia 1inci (dititik)
Sos tiram 4sudu
Lada hitam 1sudu
Tepung jagung 1sudu + air
Carrot / baby corn (hiris) @ mix vege/ button mushroom
Bawang goreng/ daun bawang (optional)

First, tumis bawang putih & halia hingga naik bau. Masukkan sosej @ ayam & biar hingga agak masak. Masukkan sos tiram + lada hitam & tauhu yg telah digoreng, gaul sekejap. Masukkan sayur & last skali masukkan tepung jagung yg dicampur gan air, masak sekejap biar agak pekat. Tambah air jika hendak kuah byk:). Bila siap, tabur bwg goreng @ daun bawang...

2 comments: