Wednesday, June 22, 2011

Mix Triffles.. its Summer!


Kelmarin adalah 1st day of Summer mengikut Takashi Murakami & dikenali sbg Summer Solstice yg mana jatuh pada 21 JUN pada thn ni, 2011... so kelmarin adalah waktu siang yg paling panjang sampe kol 10pm still cerah! Tapi tak panas sgt la, suhu dlm 18C.. kmi yg kat umah ni sampe xtau nak wat pe, i bw two kiddo g park ptg kemarin pun sampe tekejut tgk jam, aik da kol 9pm langit cerah, so kmi jenjalan balik umah pon slow2 sambil stop lari2 kat padang rumput, rs cam lama sangat nak tunggu malam... huhu.. spatutnya two kiddo ni da masuk tido tp sbb satu ari dok umah, sampe kol 7pm pon ada matahari g, dorg pun xde ciri2 nak ngantok pun.. hrmm i pon xkeruan dok umah, xkan nak melantak kat dapur 24jam, so pe lagi, kuar arr jenjalan amik fresh air, sronok la two kiddo ni cerah biji mata, semangat nak main gan kengkawan kat park.. haha


So i try la resepi ni utk sejukkan tekak...hehe, kebetulan buah pun ada lebih, so ble wat triffle, mmm superbb yummy! Tp i olahkan jadi mix triffles sbb i guna 3 jenis buah iaitu strawberry + peach + pisang, dan rasanya mmg balance, sgt sedap kombinasi 3 jenis buah ni:). Resepi i amik dr ezralovescook, thanks 4da recipe, sgt mudah , sedap & menyejukkan tekak.. hehehe, ishh time2 ni dahaga teh ais kaw, iskk..


BAHAN :

Kek secukupnya (susun di lapisan bawah puding)~ i guna strawberry swiss roll
Tepung kastard 3sudu
Gula 1sudu
Air 1cawan
Susu Cair 1 tin
Fruit in syrup (peach @ mix fruit) toskan & ketepikan airnya
Jelly/Agar2 perisa strawberry 1bungkus ~ i guna perisa Pisang:)
Air 1cawan untuk larutkan Jelly
Pisang 2biji (hiris & susun atas susunan kek tadi) ~ i tambah:)

First, bancuhkan tepung kastard bersama satu cawan air,kacau sampai larut. (jgn biar berketul). Masukkan bancuhan tadi ke dlm periuk, masukkan gula + 1 tin susu cair dan air sirap dari buah2an dlm tin. Kemudian panaskan di atas api sederhana. Kacau selalu sehingga pekat & likat. Setelah siap terus tuangkan adunan ke dalam bekas yang telah disusun kek & pisang tadi(*kek dihiris nipis & disusun dalam bekas puding @ mangkuk kecil kemudian susun hirisan pisang). Ratakan adunan kastard sehingga menutupi lapisan kek yang disusun tadi. Setelah itu, bolehlah susun buah-buahan dalam tin di atas adunan kastard bila kastard agak pejal/sedikit keras. Akhir sekali bancuhkan Jelly bersama 1 cawan air dan larutkan (**atau ikut cara2 melarutkan jelly di belakang bungkusan). Setelah larut,tuangkan ke atas buah-buahan yang disusun sehingga menutupi buah yg disusun. Masukkan dalam peti sejuk selama 2jam @ lebih dan hidangkan sejuk...

* TIPS dr mammaolyn : Masa nak tuang larutan jelly atas susunan buah tadi, tuang di atas buah perlahan2, JGN tuang atas kastard coz nnti kastard akan pecah2, xelok. Tuang slow2 sehingga menutupi seluruh permukaan buah tadi:)

6 comments:

Nieza said...

wahhh sedapnnya...summer time ni kalau layan dessert yg sejukkan tekak ni memang best...akak pun suka. dah masuk mid summer dah sekrng kan...kat sini isyak kul 12mlm...subuh 1.45pagi...sabar jer selalu tak tido pun pas subuh baru tido..hehe

p/s: dah try dah buat Eggless Caramel Pudding tu..sedap tapi akak buat tak cun mcm lynn buat..btw tq sharing:)

Mamma Olyn ♥ said...

aah mmg best la mkn time panas2 skang ni, yup da mid summer, tp semln paling pjg siangnye, hehe slalu takat 9.30pm, sini subuh 2.30am/ isyak 11.30pm.. mmg xyah tdo..huhu, eh yeke, most welcome..sedapkan:), lyn suka yg puding karamel xde telur lg..nnti upload n3 ek, nak tgk, k.nieza punya photo mesti cantik2nye:)

Suhaila said...

Salam dari Sheffield. Mamma Olyn ni kat Sheffield jugak ye. Duk kat area mana n dah bape lama sampai sini?

Best la blog ni. byk resepi menarik :)

Mamma Olyn ♥ said...

Salam Suhaila, aah sy dok area Firth Park, dkat umah k.hanim.. hehhe, da 9bln dok sini.. tq, singgah2 la slalu, kongsi2 resepi da tetiap ari memask so update dlm blog bla ms lapang:)

Lady of Leisure said...

bestnya sejuk2 makan trifle.. how r u laling? sorry lama tak nyinggah sini.. bz skit lately, we ll be moving lepas raya ni tu bz skit dok survey barang rumah hehe.. excited sum more..
kami gi check up baru ni dah tau gender... cer teka cer teka... boleh kwan dengan aqil n aiman nanti hehe..

mamma olyn said...

wowwwoowiiii... its boy!!! rite.. hehhe.. mesti en hubby sronok der geng kan..hehe, alhamdulillah kmi sentiasa doakan kesihatan mummy & baby k:)... eh nak pindah mna? alaaa syg la garden ampa cantik, angkut semu pokok2 x? hehhe, cantik2 semu hasil2 tanaman tu, bungga2 yg kembang mekar .. hehehe, nnti update blog k, cant wait:)