Friday, June 17, 2011

Spaghetti Kung Fu


Thanks hanis for tis easy peasy recipe! Mudah & sedap, skali skala tukar selera, stok kueh teow da abis, so guna spaghetti.. hehe, so mmg sgt2 kenyang makan sepinggan, lps ni nak try guna kueh teow. I guna apa yg ada dlm fridge, sayur pun tinggal sawi & carrot, mix vege ada swwet corn je, masukkan je semu skali, the more the merrier..ahaks! Dlm fridge wajib ada sweet corn & carrot, xble abis stok dua benda tu, mana xnye, kita nak guna masak tp disebabkan ada budak Vegetarian dlm rumah ni, so kna lebihkan stok..iskk, carrot tu setiap kali beli, kna siap2 basuh @ kekdg i beli baby carrot, so xyah peel da.. si Aqil ni suka buka fridge trus ngap carrot cam mkn kacang je..huhu, tup2 da tinggal setengah bag da, bape batang je tinggal utk masak.. siap bagi Aiman gigit skali, skang Aiman pun stat suka kunyah carrot ikut abg punya psal.. hehe, moga2 anak2 mama dikurniakan mata yg cerah & sihat selalu , so xyah pakai spec mcm mama & abahnye... hehe

BAHAN :

Kueh teow 1bungkus ~ i guna spaghetti
Telur 2biji
Lada hitam / lada putih
Mix seafood ~ i guna udang je
Mix Vege
Tepung jagung 1sudu
Air 1cawan
Sayur-sayur lain (optional)
Bawang putih 1ulas
Cili padi 2biji (kalau nak lebih pedas boleh letak lebih)
Sos tiram


First, pukul telur bersama garam dan sedikit lada hitam/ putih di dalam gelas. Masukkan kueh teow/Spaghetti hingga 3/4 gelas. Tuang dalam kuali yang dah diletakkan sedikit minyak. Ratakan kueh teow/Spaghetti supaya menjadi sedikit nipis. Balikkan supaya kedua-dua belah masak. Then, masukkan dalam pinggan dan sedikit melengkung.
Untuk kuah, tumis bawang putih hingga sedikit perang. Kemudian masukkan seafood mix.
Tangkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan air dalam kuali. Masukkan sedikit lada hitam, cili padi, sedikit sos tiram, lobak dan sayur-sayuran. Biarkan kuah sedikit pekat kemudian tuangkan ke dalam pinggan berisi kueh teow/Spaghetti tadi. (kalau nak lebih kuah boleh tambah lagi air)

2 comments:

Nieza said...

wahhh menu special ni ...akak pun belasah juga guna spaghetti kalau tak ada pilihan lain janji kenyang...:)

bagusnya dak tecik 2 org tu mkn carrot..selalu budak tak suka mkn sayur...good boy.

Mamma Olyn ♥ said...

tue la k.nieza, main belasah pa yg ada dlm dapur, jemu gak asyik makan nasi ja kan.. hehe, lorr si aqil tu sejak baby lyn da bagi carrot blend gan moi, xsangka trus jd fav sampe besar da ni, trus on je klu nampak sayur2:)