Wednesday, September 21, 2011
Moist Banana Cake
السلام عليكم....
Actualy i wat kek ni 2 minggu lepas time jiran i datang beraya dirumah.. i masak ringkas2 ja, tp menu raya tinggal kuih raya ja, lemang rendang da xde, licin abis.. hehe.. nak wat lagi tunggu tahun depan la yerr, klu rajin raya haji ni wat lagi.. huhu. Masa dorg datang beraya i masak bihun goreng putih & homemade sosej pizza.. hehe, k.peah ada bawa kuih serimuka & yana bawa bingka carrot, sedap:)..
* Aqil yg sronok main sampe berpeluh2.. hehe *
Tringat kek pisang mak k.elyn yg sodap tu, moisttt & cukup rasa.. bg i kek ni klu org tua2 wat mesti sedap, heheee.. so ni 1st time i wat kek pisang so mesti cari resepi yg best punye, mmg superb, skali wat trus jadi, moist, creamy & sooo nice.. haahhaaa, thanks to Yani utk resepi yg senang & sgt sedap ni! Cepat je abis kek pisang ni, ni i de beli pisang lagi & tunggu bagi ranum sikit utk wat kek pisang.. hehhe. Kami klu beli pisang sampe 2 kilo, kjap je abis.. pantang two kiddo ni nampak 'na-na-na'... yg xranum lagi pon nak makan gak, kekdg sampe nangis2 nak pisang, bkn xmo bagi, yela xranum lagi, tunggu la bagi ranum manis br sedap makan.. huhu. So skang klu beli pisang kena sembunyi dulu, bila da ranum elok baru tayang kat fruit bowl tu, haaa si Aqil skali menghadap 4 biji pisang abis! hehheee, suka btol:).. Orait jom semak resepi, pd sesapa yg nak try wat kek pisang mesti try resepi ni, mmg bebaloi2:)...
BAHAN :
2 biji pisang
140g butter
120g gula
2 biji telur
1 sudu kecil esen vanila
2 sudu besar fresh cream
1 sudu besar jus lemon
200g tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder
Firstly, pukul butter dengan gula sehingga kembang. Asingkan putih dan kuning telur. Pukul putih telur sehingga kembang. Kemudian masukkan ke dalam butter tadi. Ayak tepung, soda bikarbonat dan baking powder. Kemudian masukkan ke dalam adunan tadi. Masukkan pisang yang telah dilenyek dan esen vanila ke dalam adunan. Campurkan jus lemon dan fresh cream. Kemudian masukkan juga ke dalam adunan. Akhir sekali masukkan kuning telur. Kacau sehingga sebati. Masukkan ke dalam loyang dan bakar pada suhu 160 degree selama 35-40 minit.
** 2 biji pisang yang i guna :)
♥Labels:
Cake
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment