Thursday, January 13, 2011

Black Beauty Chocolate Cake


Maybe is not beauty as u tough but the taste is divine! The most chocolaty cake i ever taste..haha, n very simple dimple:).. thanks to MakLang Azie yg selalu berkongsi ilmu dlm bab2 baking ni:).. actualy i da try 3 kali guna resepi ni, mmg sedap la, baru2 ni i wat kek ni dgn anak K.hanim, dorg singgah umah lps balik dr school.. sronok budak2 tu aunt Olyn wat kek coklat lagi! Hehhe..fresh from oven:)..Ain offer nak tolong i wat dr 1st step lagi, lps kuar je dr oven, masing2 berebut nak tolong aunt Olyn sapu topping atas kek, bagus betul la ada assistant..rajin budak2 ni:), xsempat topping nak beku, terus potong n makan..hehe, abis sebiji kek, balance sepotong i bagi kat dorg, suka btol kek coklat & arini Ain(anak K.Hanim yg bongsu) dtg umah & dia gtau i 'aunt, kek aunt bagi aritu Ain bagi classmate Ain rasa, dorg ckp sedap sgt, nak lagi:)...hihi'..she so adorable, i cakap xpe nnti kita wat kek sama2 lagi yeaa:)..

BAHAN :

BHN A
Tepung gandum/superfine 2cawan
Serbuk koko 1cawan
Soda bikarbonat 1sudu teh
Baking powder 1sudu teh

BHN B
Gula Castor 2cawan
Susu cair 1cawan
Minyak masak @ butter (dicairkan) 1cawan
Air panas suam 1cawan
Coklat emulco 2sudu
Telur 3biji
Chocolate bubble rice & white chocolate cube (additional)

First, ayak Bhn A, ketepikan. Campur semua Bhn B dan kacau sebati (guna whisker aje) @ electric mixer. Masukkan Bhn B ke dalam Bhn A dan gaul rata hingga sebati. Pada suhu 150C, bakar kek selama 50min - 1jam.

Topping :
* I xguna resepi topping MakLang, ini resepi i slalu guna..

BAHAN :

Dark Chocolate (cooking chocolate bar)
Whipping krim 100ml
Butter 1sudu

First, cairkan chocolate bar dlm microwave selama 1 minit, sentiasa pantau utk elak coklat hangus, @ cairkan dlm mangkuk tahan panas dgn menggunakan kaedah double boiler hingga coklat cair. Then, masukkan whipping cream + butter, kacau hingga mesra. Biar agak sejuk & sapu atas kek yg telah disejukkan:)

5 comments:

Lady of Leisure said...

yummy n sedapnya.. rajin ampa baking.. looks extremely moist and chocolaty..:)

mamma olyn said...

hehe, rasanya resepi ni paling best skali dlm byk2 kek coklat:)

JANN JANN JANNAH said...

kek ni kalau kt kedai hrga dia brape ek?

Mamma Olyn ♥ said...

JANN JANN JANNAH :Mmm saya xpasti la plak, kna tanya org yg meniaga dorg ble gtau bape normal price utk sebiji kek cam ni:)

cha cha said...

yg dark coklat utk hiasan tu bpe byk nk guna ye..