Friday, January 28, 2011

Ayam Sajira wit Steam Vege


Resepi ni special dr nenek Hubby i:)..ms Hubby kecik2 dulu dia selalu wat ayam goreng sajira ni, suka dgr nama resepi pun sedap..hehe, so i sempat la minta resepi dr nenek sblum kami berangkat kesini:)..senang sgt, lagi lama perap ayam tu lagi sedap & pedasss..hot & spicy..*wink*

BAHAN :

Ayam peha 14ketul (cuci & tos)
Cili kering 10tangkai( blend utk jadikan pes cili)
Cuka 3sudu
Bawang merah 2biji*
Bawang putih 3ulas*
Halia 1inci*
Garam secukup rasa
Sweet potato (hiris)
Brussels sprout
Carrot (hiris)

Blend bahan bertanda *

First, blend cili kering dan bahan bertanda *. Gaul ayam dgn bahan blend tadi dan masukkan cuka. Perap selama 2jam. Masukkan garam secukup rasa & goreng dlm minyak yg panas:)..i hidang bersama steam vegetable (potato/carrot & brussels sprout)

4 comments:

Lady of Leisure said...

sedapnya... perap lama2 bila bumbu tu meresap dalam ayam mesti best kan... nama dia sedap betul, sajira hehe

~ Mamma Olyn ~ said...

hehe, btol2..suka dgr nama ayam ni..hahaaa

DeLancrettLurpak said...

Nanti nak try lah recipe ni, tapi maybe kena reduce kan the chillies, nanti kang anak teruna i tak nak makan pulakkk

mamma olyn said...

bole2 cik lurpak, silakan... sedap mkn cam gitu sj, anak2 i mkn cam ayam kfc..haha