Thursday, May 31, 2012

Chocolate Swissroll with HOME-MADE Cherry filling

Ni 1 st time i wat swissroll, agak mencabar juga cara nak gulung kek ni supaya nampak kemas & cantik, tp i wt ni agak comot, lps ni sure nak wat lagi!! sedap, lembut & manis2 buah, klu beli di kedai manis teramat, da la jem manis, kek pon manis..huhu. And yg bestnya, i terrrr rajin nak wat home-made jem, kebetulan ada balance cherry dlm fridge, dr rosak camtu je baik buat sesuatu.. hihiiii, nnti i share resepi jem yea, mudah je:)).. two kiddo sukeee sgt swissroll ni, xcukup segulung ni..huhu, nnti mama wat lebih ya:))... uols kena try resepi ni, yg leceh bab nak gulung je tp senang resepi ni, actualy ni resepi kek chocolate chiffon biasa, then i saja try resepi yg sama utk jadikan swissroll, mmg sedap! Klu xberapa clear cara i tulis kt bawah tu, korang ble try tanya en youtube ye.. hehhee. * Hmm.. baru rasa seronok panas terik selama 2minggu, arini da stat hujan.. sejukkkkk..iskk, dugaan..dugaan




Kek Chiffon (Sumber - kejusedap-acx-comm.com) :

30g serbuk koko
1/2C air panas
1st chocolate emulco/paste
4 kuning telur Gred A
100g gula kastor
130g tepung naik sendiri
1/2st baking powder
1/2st soda bikarbonat
1/4C minyak masak
1st esen vanila
4 putih telur Gred A
1/4st cream of tartar
65g gula kastor

Hiasan :
Whipping cream
Jem - i buat jem cherry
Icing sugar ~ agak2 manis
Cherry 400g
Sedikit air

Larutkan serbuk koko dengan air panas (dan chocolate emulco). Ketepikan.
Dalam satu bekas, campurkan kuning telur, 100g gula kastor, tepung naik sendiri, baking powder, soda bikarbonat, minyak masak, dan esen vanila. Masukkan larutan koko tadi dan kacau rata.
Dalam bekas lain, pukul putih telur hingga berbuih. Masukkan cream of tartar dan separuh dari 65g gula. Pukul dengan kelajuan tinggi, masukkan selebih gula dan pukul hingga kental.
Gunakan kaedah kaup balik, kaupkan adunan putih telur ke dalam adunan tadi.
Tuang dalam baking pan yg dilapis dgn baking paper & ratakan, then bakar pd suhu 180C selama 15 minit @ sehingga masak. Terbalikkan kek atas redai, tanggalkan baking paper dan sejukkan.
Cara gulung : Letakkan kek yg telah sejuk atas towel, then sapu jem hingga rata. Kemudian sapu whip cream hingga rata. Dgn perlahan2 gulung kek dgn mgunakan towel dgn berhati2, terus gulung hingga habis, then potong sisi kek, alihkan kek ke dlm pinggan, hias dgn icing sugar & cherry:)) Sedap dimakan ketika sejuk... nyummmm
Cara utk buat JEM : Potong 2 buah ceri & keluarkan biji, then masukkan dlm periuk bersama sedikit air (supaya buah xhangus), gaul hingga mendidih, kemudian masukkan gula icing & terus gaul hingga pekat, lumatkan buah jika perlu, biar agak sejuk & masukkan dlm jar, bole terus guna:)





- Posted using BlogPress from my NEW iPad

5 comments:

Evelyn Gemina said...

Wow looks tempting kak lyn : )

Nieza said...

wahh sedapnya lama dah berangan nak buat kek gulung ni tapi tak terbuat juga lagi.start nak masuk summer ni bykla buah stroberi dan cerry kan:)

mammaolyn said...

Evelyn... owh thanks dear, mmg yummy, try ok, evelyn lagi terer membaking..hehe

k.nieza... tu la k.nieza, dok berangan lma da, rupanya mudah ja, cuma tkut bab nak gulung tu la, tp xpala mau pecah bederai pon diri sndri yg nak makan,,hehhe, aah mmg byk berries, da msk musim.:))

Lady of Leisure said...

cantiknya kek gulung.. rajin betul mama aqil n aiman ni.. suke la tengok prev entry pasal old trafford.. paling suke part shaun the sheep!! soo cute!

Mamma Olyn ♥ said...

Ladyyyyy... miss u dear:(.. thanks, eh ni pon trim xsangga klu x lagi comot.. haha, tringin la nak mkn tu yg wat gak:)), mueheheee, shaun da sheep, aqil la pandai reka cete, hihhhhii