Sunday, May 6, 2012

Aqil's 1st Dental Check-up :)

السلام عليكم....


Dua minggu lepas bawa Aqil g daftar nama utk dental check-up, actualy banyak private dentist kat area rumah kami, tp byk yg xterima new patient, bln 7 baru amik new patient.. huhuu, lama sgt tu, gigi Aqil da ada yg xelok, sayang gigi susu dia:(.. at last g daftar kat hospital dental di Sheffield ni, senang sikit, sama gan tempat mama wat check-up.. hehhe. Memula takut juga si Aqil ni 1st time g jumpa dentist, takut meraungggg xmo jumpa doktor..haah sudahh! Tp bagus doktor ni pandai amik hati Aqil, di area child dental ada playarea, so bdk2 xrasa cam duduk dlm hospital, ralik dorg main.. hehe



Pastu bila sampe turn Aqil, dia terus duduk atas kerusi tu, senyapppp je, alhamdulillah Aqil baik & ikut ckp dentist tu.. hehe, sebelum start, doktor tanya dia suka makan apa, perkenalkan diri, sembang2 pasal gigi, chewaaahhh.. yesss aje memanjang.. hahhaa.



Ngheeee... malu2 lak dia pakai spek tu!

Lepas selesai check-up, doktor bagi 3 appointment utk Aqil, start awal Jun nnti, & bad news is Aqil kena buang 9 batang gigi!! Huwaaaaaa... cian anak mama, tp semua tu utk kebaikan dia, nnti gigi baru tumbuh lebih cantik dr skang ni.. *iskk.. raya nnti xcukup gigi la si Aqil ni:(..., mami & tokwan jgn terkejut tauuu.. Dorg mmg pantau bebetul klu kita ada problem, utk kes Aqil ni, 9 batang gigi dia da kena tooth decay so utk selamatkan gusi dia supaya xrosak, dorg kena buang & biar gigi baru tumbuh, nnti gusi akan jad normal balik la.. xtau la cam na perasaan i nnti bila dia masuk OT, full anesthetic.. even mama masuk OT pun half anesthetic je.. iskk, xpe yg penting Aqil mmg xrasa sakit semasa & selepas operation tu..Insyallah:) Nanti i update semula pekembangan Aqil.. semoga semuanya dipermudahkan:) 

8 comments:

Ribbon Clown said...

MamaOlyn,

Berani betul si Aqil yek.. BIG congratulation to him! :D I yg dah besor ni pun meroyan bila ada appointment ng dentist ha ha

Lady of Leisure said...

Hi laling..
Aqil is a strong boy.. InsyaAllah dia ok nanti... Kami dok pi wat scaling pun takut tapi aqil nampak relax je tu hehe.. Good boy!

Mamma Olyn ♥ said...

RC... thanks aunt! ha tau xpe, mamanye riso sungguh, isskk tkut dia xnak jumpa & nangis2, hmm psikologi kanak2, pandai doctor amik hati dia.. hehe

Lady... tu arr, kmi g wat treatment pon kecut perut tkut sakit, tkut kna bius, tkut gan kerusi dentist tu..huhu memcm la, dia relax la pulak..haha, nasib bek g:))

Nieza said...

wahh bagusnya dia..good boy la. kalau untie ni bab gigi memang gerun..cuci gigi jer pun dah takut kalau cabut gigi memang lagila takut hehe.

Mamma Olyn ♥ said...

hehe.. itue la k.nieza, nsib bek aqil ok, huhu, mamanye yg seriau.. hehe

kasihredha said...

Aqil kena GA ye nanti...
mak aiii banyaknya gigi aqil kena cabut.

Mamma Olyn ♥ said...

itulah kak.. 9 batang gigi..huhu, harap semu ok la:)

child dental said...

Proper dental care plays a vital role in a person's overall health. Our mouth is part of the complex digestive system that provides the nutrients our body needs. It is therefore important to have excellent oral health in order to have a healthy body.

child dental