Thursday, August 25, 2011

Apam Balik + HOME MADE Cream Corn


السلام عليكم....

Ni menu appetizer berbuka semlm.. Apam balik yg sedap ni.. hehe. Kat sini xde jual cream corn so kna la wat sendiri yeaa.. iskk. Resepi dr joayee , sebelum ni i penah try resepi dr MsOreo, simple step & sedap juga, tp resepi ni byk step sikit & kna perap mybe utk gebukan apam balik kot, tp time msk mmg kejap je sbb tutup gan penutup kuali so adunan cepat masak:).. yg paling best sbb ada cream corn, superbbb! Sejibik cam cream corn dlm tin.. hehehe. Owh i br je trima parcel dr Msia, yipeee da sampe baju raya kmi dgn tema BIRU pd thn ni.. hihiiii, thanks to MIL yg susah payah cr baju utk menantu & cucu2nye.. huhuuu, terharu i.. * act frust xle beraya gan family.. uwaaaaaaaa, xpe ni satu pengalaman baru yg kmi harus tempuhi dlm beberapa tahun kedepan.. Insyallah.


Orait xmo sedey2, jom kita selak resepi yg sodap ni, tetambah bg yg dok merantau bole cuba wat cream corn sendiri ^_*


BAHAN :
(Cream Corn)

Sweet corn 1 tin
Freshmilk 1/2 cup
Gula 2 sudu
Kuning telur 1 biji
Tepung kastard 2 sudu

Masukkan semua bahan dalam periuk & masak sampai pekat, sambil lenyek2kan jagung dengan senduk atau hand blender. Siap:)


BAHAN :
(Apam Balik)

Tepung naik sendiri 2 cawan } diayak
Gula 1/4 cup
Soda bikarbonat 1/2 sudu teh
Sedikit pewarna kuning
Telur 1 biji
Susu segar 1 1/2 cup
Baking powder 1/2 sudu teh

Filling:
Cream corn 1 tin
Kacang tumbuk 1 cup
Gula 1 cup
Sedikit mentega

Firstly, pukul gula bersama telur hingga kembang, masukkan soda bikarbonat, susu segar, baking powder dan pewarna kuning. Pukul lagi hingga sebati. Masukkan tepung dan kacau supaya ianya tidak bergentel. Perap selama 1 jam. Panaskan pan 'non stik' tanpa menggunakan sebarang minyak, ambil satu senduk atau dua (bergantung kpd ketebalan yg disukai) dan tuangkan ke dalam pan kemudian nipiskan. Tutup pan sebentar (ambil ler tutup periuk yg sesuai utk pan tu klu pan tak ada penutup). Apabila setengah masak, taburkan bahan taburan tadi dan secubit mentega. Tutup sekejap, bila masak bolehlah diangkat dan dilipat dua. Sapu sedikit mentega. Siap :)



I baru je petik blackberry kat garden, pe laa nak wat sampe byk ni, ingat nak wat jem blackberry, hmm tupun klu ada baki sbb skang two kiddo tgh berebut mkn blackberry dpn i... heheeee

1 comment:

Lady of Leisure said...

hi dear.. bestnya buat cream corn sdiri, mesti lagi sedap dari yg beli kan..
btw, nak wish to u and family salam aidilfitri, maaf zahir & batin.. do take care k.. hugs!