Tuesday, July 5, 2011

Double Dark Chocolate Cake wit Strawberry


Ni projek baking yg lepas2, i stop kejap projek baking dekat2 sebulan gak akibat sakit gigi yg membuatkan i xde mood nak main tepung, uli2 & kreatif2.. iskk. Boring gak bla xmasuk dapur time masa lapang so i ganti dgn projek gardening i kat backyard tu, mmm i de beli pokok Fuchsia Windchimes Rose-Purple & sunflower.. owh best sungguh tgk bunga subur2 & colorful, rasa relief juga, kurang rasa sakit gigi bla sibuk berkebun.. hehe, pokok strawberry i da transfer masuk dlm pot yg besar & tunggu dia subur besar br ble letak kat ruang lapang, skang ni i letak tepi pintu & cover gan plastik takut burung & slug makan, huhu abis i punya pokok carrot dorg balun sampe ape satu pon xtinggal, iskk sedih arr.. xpe next time klu de masa i tanam skali lagi & kna cover sampe betul2 pokok da besar & matang..





* Pokok poppy & daisy yg tgh merimbun tp lambat tol nak tunggu bebunga..huhu *


* Pokok lavendar kesayangan... *

Orait jom sambung blk resepi kek coklat ni mmg simple & sedap sgt, tgk sj la laporan masakan dr resepi fendi75 ni, sampe 156 laporan & hampir 4000org share dlm FB, wohooo i pun teruja la nak try gak..ehehe, mmg senang, kek ni pon xguna butter so mmg sgt2 moist:)... tp i menambah tokok tu yg panjang lebar je tajuk tu, da i guna bahan len so nama pon kna len la ek.. hehehe


BAHAN :

Telur 2biji
Minyak masak 1cawan
Gula pasir 1cawan
Gula perang 1cawan

Bahan A
Vanila esen 1 sudu teh
Susu segar perisa coklat 1 1/2 cawan
Air 1/2 cawan + Nescafe 2sudu teh

Bahan B
Sodium bicarbonate 2sudu teh
Baking powder 1sudu teh
Serbuk koko 1/2 cawan ~ i guna Cadbury Choco powder
Tepung gandum 2cawan


==============================
** Topping **
Koko van hauten 1/2 cawan ~ i guna Dark Chocolate topping
Susu pekat 1/2 cawan
Minyak masak 1sudu
* Optional strawberry utk hiasan


Firstly, pukul telur hingga kembang. Masukkan gula dan pukul lagi. Kemudian masukkan minyak masak. Ayak semua bahan B dan masukkan sedikit demi sedikit ke dalam adunan telur tadi berselang seli dengan bahan A. Gaul sehingga sebati. Bakar pada suhu 170 degree selama 1 jam atau sehingga masak.
Untuk toppingnya.. masukkan semua bahan-bahan ke dalam periuk, dengan api kecil , panaskan sampai nampak sekata & licin... sedia disapu pada kek yg telah disejukkan:)



2 comments:

Ummi said...

Salam singgah, salam kenal mama Olyn...waaah terliur habis tengok kek cokelat dgn stoberi lgk kat atas tuh...meleleh tengok... ^_^

Mamma Olyn ♥ said...

Salam kenalan juga kak Ummi, tq sudi singgah ke pondok kecil mammaolyn ni, heheee eh sj de mood nak deco2 ckit, xpandai sgt, pepun lg best tgk resepi2 kak Ummi & resepi kek coklat k.Ummi:)