Thursday, July 14, 2011

London Trip - DAY 2

Cuaca pd hari ke 2 kebetulan hujan lebat mengikut forecast di London.. klu ikutkan plan kmi nak g area parliament square di Westminster, so kmi decide naik bot di Thames river.. Thames River Boat Cruise ni ada 4 perhentian, stat dr Westminster Pier --> London Eye Pier --> Millenium/Tower Hill Pier --> Greenwich pier. Kmi berada di Millenium/Tower Hill Pier so kmi naik direct ke Westminster Pier:).. ada byk pic ms dlm pejalanan bot ke Westminster tp semu da ter'delete, *menggong punye drive..grrrr!*... so ni jela yg tinggal baki2 pic yg ada dlm bot:(..




* Baru je turun dr bot, di Westminster Pier berlatar belakang Eye of London:) *


So kmi turun di Westminster Pier & terus bejalan ke area parliament square, xjauh pun dr situ, even ms kmi g tu bukan school holiday @ weekend tp manusia penuh berpusu2 turun dr bot & berjalan di area parliament square tu, berpusu2 nak amik pic, yg nak posing la, nak amik shot terbaik sampe terbongkok2 badan nak amik gambar.. hahhaaa, sampe kmi nak minta org tolong amik pic kmi sefamili pon xsempat, semu tempat jadi sasaran utk masing2 posing nak amik pic:).. 1st kmi lalu di bangunan parlimen The Palace of Westminster & Big Ben - yg mana merupakan nickname utk menara jam loceng yg ada di Palace of Westminster & ia merupakan menara jam yg paling besar & menara jam ke-3 paling tinggi dlm dunia! Big Ben ni br je celebrated its 150th anniversary in May 2009 yg mana siap dibina pd tahun 1858..



Then kmi terus bejalan ke seberang jalan bertentangan dgn Big Ben adalah Westminster Abbey dimana tempat Prince William & Kate Middleton berkahwin pd 29 April lepas - Westminster Abbey juga dikenali sbg The Collegiate Church of St Peter.. Memula kmi nak masuk tgk, hrmmmm agak2 kna piki 10x sebelum nak masuk.... cuba tgk bape line q, beratus2 manusia sanggup q semata2 nak masuk di tempat bersejarah ni, so kmi decide amik pic then off we went to Jewel Tower, xjauh dr situ..







Masa kmi sampe di Jewel Tower, hubby beli flag kat two kiddo dulu, layan dorg main2 dulu sebelum nak masuk dlm tower yg tinggi ni, bukan pe.. si Aqil ni dia takut masuk dlm tower @ castle, dia tgk ada gambar & patung2 besar so dia kata ' i dun want a castle anymoreeeee!!! im sooo scared of monsterrr!! ' .. grrrrrr, da la masuk mna2 tempat bersejarah cam ni mmg byk patung2 besar nak menggambarkan history zaman dorg dulu2.. da dia takut kata monster plak.. hahahaa, jenuh abah dia kna dukung, si Aiman relaxxx je, siap ble belai2 lagi patung besar tu.. muehehhee



* Sronok two kiddo dapat Union Jack flag... hehehe *




Sedikit sebanyak history Jewel Tower from Wiki.com - The Jewel Tower in London is one of only two surviving sections of the medieval royal Palace of Westminster, the other being Westminster Hall. It was built in approximately 1365 to house the treasures of Edward III and its alternative name was the "King's Privy Wardrobe". It is a small three storey building constructed of stone, which stands across the road from the current Palace of Westminster, home of the British Parliament. It was located at the far southern end of the palace complex, and was built into the palace's defensive walls but was detached from the main buildings, which explains its survival of the great fire of 1834 which destroyed most of the palace. It is managed by English Heritage and contains an exhibition called "Parliament Past and Present". The remains of a moat can be seen adjacent to the tower. Until 1834 the historic records of the House of Lords were stored here; they are now in the Victoria Tower and managed by the Parliamentary Archives.





Masa keluar dr Jewel Tower tu kmi patah balik ke area Palace of Westminster & ada nampak sederet khemah di tepi sepanjang jalan, hubby i gtau ni la khemah protester, ms kmi lalu kat patung besar ni- xsempat nak g tgk dekat coz ada byk reporter kat sebalik patung tu, ada satu group protester tgk mogok psal ape ntah.. hehehe, xmo la msk bab2 politik ni, fening2..




So dr situ kmi trus amik bus direct to ehemmm.. shoppingggg!! i loike! So of we went to HARRODS, meh nak tgk pe yg best kat situ, yela motto HARRODS ni kan 'All Things for All People, Everywhere'..hehehe, fuhh mmg kelasss gitue! I suke lalu kat perfume department, tgh sales gila2 time tu, sesak sungguh org, cantikk deco kat dlm HARRODS ni, empunya xsilap i org Islam, Mohamed Al-Fayed tp dia da jual store ni pd Qatar Holdings for £1.5 billion! Macam dok dlm butik2 high class, klu g area kanak2, baju2 yg comel2, high class branded spt MARC & JACOBS, TOMMY HILFIGER, HUGO BOSS, BURBERRY... even sales mencecah dr ratusan ke ribuan sehelai baju klu diconvert ke RM! Itu klu sale, klu xsale.. hrmmm best tgk dress baby girl yg comel2, gaun & blouse cute2! I ada amik beberapa pic ms dok dlm HARRODS ni, cuma tinggal ni ja yg len semu ter'delete la.. huhuuu..





* Perfume department.. *


* Food court.. *


* Princess Diana and Dodi Fayed Memorial *

- Since the deaths of Diana, Princess of Wales, and Dodi Fayed, Mohamed Al Fayed's son, two memorials commissioned by Al Fayed have been erected inside Harrods to the couple... di dlm piramid kecil tu ada gelas wine yg digunakan oleh Princess Diana yg masih ada bekas lipstik beliau semasa dinner sehari sebelum beliau meninggal dunia...

Lepas selesai bab nyoping2, kmi terus berjalan ke Hyde Park, dekat la juga, so kmi decide jalan kaki even da letih sgt, two kiddo ni pun da stat jd hero2 malaya di tgh2 bandar London.. adoiyaaa. Memacam la nak lolipop, nak Bob, nak Thomas, nak swimming, nak itu ini.. ggrrrrr. Then sampe di Hyde Park, waaaaa best la ble ngap aiskrim & lepak2 di sekitar Hyde Park sambil makan2 bekal cap Tesco & two kiddo kejar burung lagiiii.. hahhaha, kmi nak jimat masa, so ms kuar dr hotel pepagi kmi gi singgah Tesco berdekatan & borong satu troli bfast + lunch + snack.. haah amik ko, pastu time lapar, stop makan & ble teruskan pejalanan dgn perut kenyang.. hehheheee. Time dinner baru stop kat kedai makan kat hotel pastu trus balik hotel, ZZZzzzzzz.....:)


* OTW ke Hyde Park, terjumpa la plak mamat gold ni.. hehehe *


* Mmmmm nyummm... anyone? *




* Pic diatas actualy diambil pd hari ke-3 coz kesemua pic di Hyde Park pd hari ke-2 ter'delete gak..iskkk *

Bertentangan dgn Hyde Park adalah Wellington Arch @ dikenali sbg Constitution Arch - built between 1826-1830..





Bertentangan jalan Hyde Park tu juga adalah jalan utama ke Buckingham Palace, da selesai lepak2 di area Hyde Park, kmi terus bergerak ke destinasi seterusnya iaitu Buckingham Palace.. disebabkan byk sgt pic di situ ter'delete juga, so keesokkanya kami g skali lagi ke Buckingham Palace semata2 nak amik gambar kenangan disitu, huhu... so next entry la yea kesinambungan pejalanan kmi di London.. till then.. tata titi tutu

3 comments:

Nieza said...

wahh bestnya jln-jln summer tu patutla dapur sunyi sepi jer..hehe teringat masa akak pi london masa hari raya haji 2010 beraya kat embassy sana ramai malaysian. seronok betul time tu...4 hari dok sana rasa tak puas jer rasa nk pi lagi nanti especially bicester village..ada pi tak lynn...best shopping sana tu.

Lady of Leisure said...

tak terkejar entry olyn.. kami balik kampung ni hehe..
best kan jenjalan tempat orang.. mesti syok dua orang hero kecik tu kan.. mamanya nampak makin slim.. :)

Mamma Olyn ♥ said...

K.nieza.. waa bestnya p beraya sana:).. kmi pon xpuas la pe 4 hari rs nak p lagi..huhu, kmi xp sampe bicester village, klu nak p sana kna travel ke arah oxfordshire kna tambah 2 hari lagi br best p jelajah area oxford..hehhe, next time mmg nak p bicester village tu mmg best outlet brand kat situ murah2 kan:)

Lady.. oo yeke bestttnya, ble mkn laksa lagi tu...hihi, bila nak post e3 baru..rinduu laaa..huhu, 2 hero ni mmg teloncat2 la ble jenjalan, depa suka sgt la tetmbah dpt semu yg depa nak..hehe.. huhu slim ke, bertambah isi2 kiri kanan ni, berat rs nak bejalan..huhu